Spaghetti alla carbonara

m7
Spaghetti alla carbonara

0

0 / 0

Sycące i szybkie danie. Na pewno podbije serce każdego mężczyzny, bo który z nich nie lubi boczku i jajek? ;)

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szczyp. starta gałka muszkatołowa

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

4 łyżecz. parmezan tarty

4 łyżecz. ostra papryczka chili starta

2 łyżecz. oliwa z oliwek

350 g spaghetti

200 g boczek

4 szt. jaja l

Przygotowanie


1

Pokroić boczek w kosteczkę lub paseczki i przysmażyć na oliwie. Kiedy będzie dobrze przysmażony, odsączyć oliwę.

2

Jajka wbić do miski, lekko wymieszać, dołączyć parmezan, pieprz i trochę startej gałki muszkatołowej.

3

W międzyczasie doprowadzić do wrzenia wodę na spaghetti w dużym garnku, gdy będzie wrzeć posolić i wrzucić spaghetti, ugotowac ?al dente?.

4

Ugotowane spaghetti przełozyć do miski, posypać boczkiem i na gorące jeszcze wylać z miski jajka z parmezanem i przyprawami. Wymieszać wszystko, posypać po wierzchu parmezanem i podawać.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

701

kcal

Białka

26

gram

Węglowodany

62

gram

Tłuszcze

38

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły