Spaghetti alla carbonara
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Spaghetti alla carbonara](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976331572.jpeg&w=3840&q=75)
Sycące i szybkie danie. Na pewno podbije serce każdego mężczyzny, bo który z nich nie lubi boczku i jajek? ;)
0
0 / 0
Sycące i szybkie danie. Na pewno podbije serce każdego mężczyzny, bo który z nich nie lubi boczku i jajek? ;)
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. starta gałka muszkatołowa
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
4 łyżecz. parmezan tarty
4 łyżecz. ostra papryczka chili starta
2 łyżecz. oliwa z oliwek
350 g spaghetti
200 g boczek
4 szt. jaja l
Przygotowanie
Pokroić boczek w kosteczkę lub paseczki i przysmażyć na oliwie. Kiedy będzie dobrze przysmażony, odsączyć oliwę.
Jajka wbić do miski, lekko wymieszać, dołączyć parmezan, pieprz i trochę startej gałki muszkatołowej.
W międzyczasie doprowadzić do wrzenia wodę na spaghetti w dużym garnku, gdy będzie wrzeć posolić i wrzucić spaghetti, ugotowac ?al dente?.
Ugotowane spaghetti przełozyć do miski, posypać boczkiem i na gorące jeszcze wylać z miski jajka z parmezanem i przyprawami. Wymieszać wszystko, posypać po wierzchu parmezanem i podawać.