Spaghetti all'assassina
EkspertOdKuchni
Spaghetti all'assassina to wyjątkowe danie kuchni włoskiej, które swoją nazwę zawdzięcza intensywnej pikantności. To potrawa oparta na kluczowych włoskich składnikach, czyli makaronie spaghetti oraz sosie pomidorowym, jednak przepis różni się od większości klasycznych wersji. Na rozgrzaną oliwę z koncentratem pomidorowym, czosnkiem i chilli wrzucamy surowy makaron, który mocno przysmażamy, aż do lekkiego przypalenia. W tym tkwi sekret całego aromatu i wyjątkowego smaku tego dania. Dopiero na koniec dolewamy bulion pomidorowy, dzięki czemu makaron jest idealnie miękki i chrupiący jednocześnie. To świetny wybór dla wszystkich miłośników włoskich dań, którzy cenią sobie aromatyczne i proste kombinacje kulinarne. Smacznego!
0
0 / 0
Spaghetti all'assassina to wyjątkowe danie kuchni włoskiej, które swoją nazwę zawdzięcza intensywnej pikantności. To potrawa oparta na kluczowych włoskich składnikach, czyli makaronie spaghetti oraz sosie pomidorowym, jednak przepis różni się od większości klasycznych wersji. Na rozgrzaną oliwę z koncentratem pomidorowym, czosnkiem i chilli wrzucamy surowy makaron, który mocno przysmażamy, aż do lekkiego przypalenia. W tym tkwi sekret całego aromatu i wyjątkowego smaku tego dania. Dopiero na koniec dolewamy bulion pomidorowy, dzięki czemu makaron jest idealnie miękki i chrupiący jednocześnie. To świetny wybór dla wszystkich miłośników włoskich dań, którzy cenią sobie aromatyczne i proste kombinacje kulinarne. Smacznego!
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
400 g makaron spaghetti lubella
2 szt. papryka chilli
7 łyżka oliwa z oliwek
2 puszka pomidory krojone łowicz
150 koncentrat pomidorowy łowicz
800 woda
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Przelej pomidory z puszki do blendera, wlej wodę, dodaj odrobinę soli i zmiksuj.
Rozgrzej żelazną patelnię (musi być na tyle duża, aby zmieścił się cały makaron, nie łamiemy go). Wlej oliwę, dodaj posiekany czosnek oraz chili. Chwilę podsmaż, następnie dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj, zagrzej i wrzuć surowy makaron.
Smaż makaron na tyle mocno, aby miał oznaki lekkiego przypalenia.
Kiedy makaron jest już wystarczająco mocno podsmażony, wlewaj partiami bulion pomidorowy. Podobnie jak w przypadku risotto, dolewaj kolejną partię bulionu, dopiero jak poprzednia partia się wygotuje.
Gotuj makaron tak długo, aż będzie ani zbyt twardy, ani zbyt miękki.
Gotowy makaron dopraw świeżo mielonym pieprzem.