Spaghetti all'Amatriciana

EkspertOdKuchni
Spaghetti all'Amatriciana

0

0 / 0

Spaghetti all'Amatriciana to aromatyczny makaron pochodzący z Włoch, który jest ceniony na całym świecie. Nasza wersja została urozmaicona o cebulę i czosnek, co nadaje dodatkowego aromatu całemu daniu. Spaghetti all'Amatriciana zaserwujesz zarówno na obiad, jak i romantyczną kolację. Pikantny sos pomidorowy w towarzystwie boczku i parmezanu zasmakuje wszystkim miłośnikom wyrazistych dań. Jeżeli cenisz sobie intensywne potrawy, koniecznie wykorzystaj ten przepis w swojej kuchni!

8

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

300 g makaron spaghetti lubella

400 g pomidory krojone łowicz

200 g boczek

1 szt. cebula biała

1 szt. papryka peperoni

100 g parmezan

1 szcz. pieprz, sól do smaku

1 szt. oliwa do smażenia

Przygotowanie


1

Na patelni smażymy na oliwie pokrojony w kostkę boczek, tak aby był chrupiący. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Smażymy wszystko razem do momentu, aż cebula się zarumieni (nadmiar tłuszczu z boczku można wylać).

2

Do podsmażonego boczku dodajemy puszkę pomidorów i pokrojoną drobno paprykę pepperoni. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania.

3

Zmniejszamy ogień i dusimy sos na wolnym ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje.

4

W międzyczasie gotujemy posoloną wodę w garnku. Gdy woda wrze, wrzucamy makaron spaghetti i gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Najlepiej al dente.

5

Gdy sos zgęstnieje i makaron jest gotowy, mieszamy wszystko razem na patelni tak, aby sos wymieszał się cały z makaronem.

6

Makaron podajemy na talerzu i posypujemy obficie serem parmezan.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły