Spaghetti all'Amatriciana
EkspertOdKuchni
Spaghetti all'Amatriciana to aromatyczny makaron pochodzący z Włoch, który jest ceniony na całym świecie. Nasza wersja została urozmaicona o cebulę i czosnek, co nadaje dodatkowego aromatu całemu daniu. Spaghetti all'Amatriciana zaserwujesz zarówno na obiad, jak i romantyczną kolację. Pikantny sos pomidorowy w towarzystwie boczku i parmezanu zasmakuje wszystkim miłośnikom wyrazistych dań. Jeżeli cenisz sobie intensywne potrawy, koniecznie wykorzystaj ten przepis w swojej kuchni!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1342
kcal
Białka
52
gram
Węglowodany
117
gram
Tłuszcze
71
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Spaghetti all'Amatriciana to aromatyczny makaron pochodzący z Włoch, który jest ceniony na całym świecie. Nasza wersja została urozmaicona o cebulę i czosnek, co nadaje dodatkowego aromatu całemu daniu. Spaghetti all'Amatriciana zaserwujesz zarówno na obiad, jak i romantyczną kolację. Pikantny sos pomidorowy w towarzystwie boczku i parmezanu zasmakuje wszystkim miłośnikom wyrazistych dań. Jeżeli cenisz sobie intensywne potrawy, koniecznie wykorzystaj ten przepis w swojej kuchni!
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
300 g makaron spaghetti lubella
400 g pomidory krojone łowicz
200 g boczek
1 szt. cebula biała
1 szt. papryka peperoni
100 g parmezan
1 szczyp. pieprz, sól do smaku
1 szt. oliwa do smażenia
Przygotowanie
Na patelni smażymy na oliwie pokrojony w kostkę boczek, tak aby był chrupiący. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Smażymy wszystko razem do momentu, aż cebula się zarumieni (nadmiar tłuszczu z boczku można wylać).
Do podsmażonego boczku dodajemy puszkę pomidorów i pokrojoną drobno paprykę pepperoni. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania.
Zmniejszamy ogień i dusimy sos na wolnym ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje.
W międzyczasie gotujemy posoloną wodę w garnku. Gdy woda wrze, wrzucamy makaron spaghetti i gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Najlepiej al dente.
Gdy sos zgęstnieje i makaron jest gotowy, mieszamy wszystko razem na patelni tak, aby sos wymieszał się cały z makaronem.
Makaron podajemy na talerzu i posypujemy obficie serem parmezan.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1342
kcal
Białka
52
gram
Węglowodany
117
gram
Tłuszcze
71
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.