Spaghetti al limone

EkspertOdKuchni
Spaghetti al limone

Średnia 0 / 0

Oceń!

Spaghetti al limone to danie kuchni włoskiej, w którym kluczowym składnikiem jest cytryna. Całość jest lekka, orzeźwiająca i wyjątkowo prosta w przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się na obiad, kolację lub wyjątkowe okazje.

6

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

200 g makaron spaghetti lubella

100 g parmenzan

1 szt. skórka cytryny

0.50 szt. sok z cytryny

1 szt. ząbek czosnku

1 szt. oliwa z oliwek do smażenia

Przygotowanie


Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu nie wylewamy wody po makaronie.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy pokrojony drobno czosnek i dodajemy skórkę z całej cytryny.

Dodajemy ugotowany makaron, wlewamy sok z cytryny, pół chochelki wody po makaronie i wszystko razem mieszamy. Gdy całość zgęstnieje, dodajemy starty parmezan i jeszcze raz wszystko mieszamy.

Spaghetti al limone przed podaniem posypujemy obficie parmezanem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

2793

kcal

Białka

34

gram

Węglowodany

71

gram

Tłuszcze

267

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły