Spaghetti al limone

EkspertOdKuchni
Spaghetti al limone

3

0 / 0

Spaghetti al limone to danie kuchni włoskiej, w którym kluczowym składnikiem jest cytryna. Całość jest lekka, orzeźwiająca i wyjątkowo prosta w przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się na obiad, kolację lub wyjątkowe okazje.

6

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

200 g makaron spaghetti lubella

100 g parmenzan

1 szt. skórka cytryny

0.50 szt. sok z cytryny

1 szt. ząbek czosnku

1 szt. oliwa z oliwek do smażenia

Przygotowanie


1

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu nie wylewamy wody po makaronie.

2

Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy pokrojony drobno czosnek i dodajemy skórkę z całej cytryny.

3

Dodajemy ugotowany makaron, wlewamy sok z cytryny, pół chochelki wody po makaronie i wszystko razem mieszamy. Gdy całość zgęstnieje, dodajemy starty parmezan i jeszcze raz wszystko mieszamy.

4

Spaghetti al limone przed podaniem posypujemy obficie parmezanem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

2793

kcal

Białka

34

gram

Węglowodany

71

gram

Tłuszcze

267

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły