Spaghetti al limone
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
EkspertOdKuchni
![Spaghetti al limone](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1701430934180.jpg&w=3840&q=75)
Spaghetti al limone to danie kuchni włoskiej, w którym kluczowym składnikiem jest cytryna. Całość jest lekka, orzeźwiająca i wyjątkowo prosta w przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się na obiad, kolację lub wyjątkowe okazje.
3
0 / 0
Spaghetti al limone to danie kuchni włoskiej, w którym kluczowym składnikiem jest cytryna. Całość jest lekka, orzeźwiająca i wyjątkowo prosta w przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się na obiad, kolację lub wyjątkowe okazje.
6
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
200 g makaron spaghetti lubella
100 g parmenzan
1 szt. skórka cytryny
0.50 szt. sok z cytryny
1 szt. ząbek czosnku
1 szt. oliwa z oliwek do smażenia
Przygotowanie
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu nie wylewamy wody po makaronie.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy pokrojony drobno czosnek i dodajemy skórkę z całej cytryny.
Dodajemy ugotowany makaron, wlewamy sok z cytryny, pół chochelki wody po makaronie i wszystko razem mieszamy. Gdy całość zgęstnieje, dodajemy starty parmezan i jeszcze raz wszystko mieszamy.
Spaghetti al limone przed podaniem posypujemy obficie parmezanem.