Spaghetti al limone
EkspertOdKuchni
Spaghetti al limone to danie kuchni włoskiej, w którym kluczowym składnikiem jest cytryna. Całość jest lekka, orzeźwiająca i wyjątkowo prosta w przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się na obiad, kolację lub wyjątkowe okazje.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2793
kcal
Białka
34
gram
Węglowodany
71
gram
Tłuszcze
267
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
3
0 / 0
Spaghetti al limone to danie kuchni włoskiej, w którym kluczowym składnikiem jest cytryna. Całość jest lekka, orzeźwiająca i wyjątkowo prosta w przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się na obiad, kolację lub wyjątkowe okazje.
6
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
200 g makaron spaghetti lubella
100 g parmenzan
1 szt. skórka cytryny
0.50 szt. sok z cytryny
1 szt. ząbek czosnku
1 szt. oliwa z oliwek do smażenia
Przygotowanie
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu nie wylewamy wody po makaronie.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy pokrojony drobno czosnek i dodajemy skórkę z całej cytryny.
Dodajemy ugotowany makaron, wlewamy sok z cytryny, pół chochelki wody po makaronie i wszystko razem mieszamy. Gdy całość zgęstnieje, dodajemy starty parmezan i jeszcze raz wszystko mieszamy.
Spaghetti al limone przed podaniem posypujemy obficie parmezanem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2793
kcal
Białka
34
gram
Węglowodany
71
gram
Tłuszcze
267
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.