Spaghetti aglio olio z pomidorkami koktajlowymi
lubella
Spaghetti aglio olio z pomidorkami koktajlowymi to świetna propozycja na pyszny obiad. Świeże oregano i bazylia nadają daniu ziołowego posmaku, natomiast lekką pikantność zapewnia papryczka chili. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
733
kcal
Białka
20
gram
Węglowodany
94
gram
Tłuszcze
29
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
3.7 / 19
Spaghetti aglio olio z pomidorkami koktajlowymi to świetna propozycja na pyszny obiad. Świeże oregano i bazylia nadają daniu ziołowego posmaku, natomiast lekką pikantność zapewnia papryczka chili. Smacznego!
6
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
250 g makaron lubella spaghetti
50 oliwa z oliwek
4 szt. papryczka ostra chili
20 szt. pomidorki koktajlowe
2 łyżka parmezan tarty
1 pęcz. świeża bazylia
Przygotowanie
Ugotuj makaron spaghetti Lubella zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.
Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj rozdrobniony czosnek oraz ostrą papryczkę, pokrojoną w plasterki. Mieszaj na małym ogniu przez 2–3 minuty.
W międzyczasie włóż pomidorki do rozgrzanego do 150°C piekarnika. Pieczenie wydobędzie z nich słodycz. Pomidorki możesz też podsmażyć na patelni, jeśli tak będzie Ci wygodniej.
Kiedy czosnek się już zarumieni, dodawaj partiami makaron, jednocześnie mieszając. Na małym ogniu podsmaż całość przez 2 minuty, po czym dodaj grillowane pomidorki koktajlowe.
Zamieszaj całość i nałóż na talerze. Na koniec posyp parmezanem i dopraw świeżymi ziołami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
733
kcal
Białka
20
gram
Węglowodany
94
gram
Tłuszcze
29
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.