Spaghetti aglio olio z pomidorkami koktajlowymi

lubella
Spaghetti aglio olio z pomidorkami koktajlowymi

Średnia 3.7 / 19

Oceń!

Spaghetti aglio olio z pomidorkami koktajlowymi to świetna propozycja na pyszny obiad. Świeże oregano i bazylia nadają daniu ziołowego posmaku, natomiast lekką pikantność zapewnia papryczka chili. Smacznego!

6

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

250 g makaron lubella spaghetti

50 oliwa z oliwek

4 szt. papryczka ostra chili

20 szt. pomidorki koktajlowe

2 łyżka parmezan tarty

1 pęcz. świeża bazylia

Przygotowanie


Ugotuj makaron spaghetti Lubella zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.

Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj rozdrobniony czosnek oraz ostrą papryczkę, pokrojoną w plasterki. Mieszaj na małym ogniu przez 2–3 minuty.

W międzyczasie włóż pomidorki do rozgrzanego do 150°C piekarnika. Pieczenie wydobędzie z nich słodycz. Pomidorki możesz też podsmażyć na patelni, jeśli tak będzie Ci wygodniej.

Kiedy czosnek się już zarumieni, dodawaj partiami makaron, jednocześnie mieszając. Na małym ogniu podsmaż całość przez 2 minuty, po czym dodaj grillowane pomidorki koktajlowe.

Zamieszaj całość i nałóż na talerze. Na koniec posyp parmezanem i dopraw świeżymi ziołami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

733

kcal

Białka

20

gram

Węglowodany

94

gram

Tłuszcze

29

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły