Spagetti z szuszonymi pomidorami

Lubella

Spaghetti z suszonymi pomidorami to doskonały wybór dla miłośników włoskiej kuchni. Prostota składników połączona z intensywnym smakiem suszonych pomidorów i aromatem czosnku tworzy danie idealne na szybki obiad lub romantyczną kolację. To doskonały sposób na przeniesienie się do słonecznej Italii w zaledwie kilka chwil.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
469
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
71
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Spaghetti z suszonymi pomidorami to doskonały wybór dla miłośników włoskiej kuchni. Prostota składników połączona z intensywnym smakiem suszonych pomidorów i aromatem czosnku tworzy danie idealne na szybki obiad lub romantyczną kolację. To doskonały sposób na przeniesienie się do słonecznej Italii w zaledwie kilka chwil.
8
Składniki
25 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
400 g makaron spaghetti lubella
150 g suszone pomidory w oleju
3 szt. ząbki czosnku
50 g parmezan
2 łyżka oliwa z oliwek
1 pęcz. bazylia świeża
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
0.50 łyżecz. płatki chili
Przygotowanie
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Ugotuj spaghetti al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zwykle około 8–10 minut). Odcedź, zachowując pół szklanki wody z gotowania.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Dodaj posiekany czosnek i smaż przez 1–2 minuty, aż zacznie wydzielać aromat, ale nie zbrązowieje.
Wrzuć suszone pomidory na patelnię i smaż przez kolejne 2–3 minuty, delikatnie mieszając. Jeśli lubisz pikantne dania, dodaj płatki chili.
Do patelni dodaj ugotowany makaron. Wymieszaj całość, dodając kilka łyżek zachowanej wody z makaronu, aby sos lepiej oblepił spaghetti.
Dopraw danie solą i pieprzem do smaku. Posyp startym parmezanem i świeżą bazylią.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
469
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
71
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.