Spagetti bolognese

m7
Spagetti bolognese

Średnia 3.6 / 9

Oceń!

Kilka miesięcy mieszkałam w Neapolu, pokochałam kuchnię włoską. Jeżeli spaghetti lub makaron to tylko wg włoskiego przepisu !

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

0.50 kg mięso mielone wołowe

1 szczyp. bazylia

1 łyżecz. sól

500 g przecier pomidorowy łowicz

0.50 szkl. oliwa z oliwek

1 szt. opakowanie spaghetti semolinowego

2 szt. pomidory krojone łowicz

2 szt. ząbek czosnku

1 łyżka parmezan tarty

Przygotowanie


Na rozgrzaną oliwę pokroić w talarki 2-3 ząbki czosnku. Kiedy się czosnek zaszkli dodać przecier. Posolić, przykryć pokrywką i dusić na bardzo małym ogniu aż do momentu uzyskania baaardzo gęstego sosu.

Na drugiej patelni usmażyć wołowinę, którą solimy na samym końcu.

Usmażoną dodać do sosu, na końcu dodać bazylię (niekoniecznie).

Na talerzu posypać startym serem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1128

kcal

Białka

43

gram

Węglowodany

100

gram

Tłuszcze

58

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły