Spagetti bolognese
m7
Kilka miesięcy mieszkałam w Neapolu, pokochałam kuchnię włoską. Jeżeli spaghetti lub makaron to tylko wg włoskiego przepisu !
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1128
kcal
Białka
43
gram
Węglowodany
100
gram
Tłuszcze
58
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3.6 / 9
Kilka miesięcy mieszkałam w Neapolu, pokochałam kuchnię włoską. Jeżeli spaghetti lub makaron to tylko wg włoskiego przepisu !
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
0.50 kg mięso mielone wołowe
1 szczyp. bazylia
1 łyżecz. sól
500 g przecier pomidorowy łowicz
0.50 szkl. oliwa z oliwek
1 szt. opakowanie spaghetti semolinowego
2 szt. pomidory krojone łowicz
2 szt. ząbek czosnku
1 łyżka parmezan tarty
Przygotowanie
Na rozgrzaną oliwę pokroić w talarki 2-3 ząbki czosnku. Kiedy się czosnek zaszkli dodać przecier. Posolić, przykryć pokrywką i dusić na bardzo małym ogniu aż do momentu uzyskania baaardzo gęstego sosu.
Na drugiej patelni usmażyć wołowinę, którą solimy na samym końcu.
Usmażoną dodać do sosu, na końcu dodać bazylię (niekoniecznie).
Na talerzu posypać startym serem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1128
kcal
Białka
43
gram
Węglowodany
100
gram
Tłuszcze
58
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.