Spagetti bolognese
m7
Kilka miesięcy mieszkałam w Neapolu, pokochałam kuchnię włoską. Jeżeli spaghetti lub makaron to tylko wg włoskiego przepisu !
0
3.6 / 9
Kilka miesięcy mieszkałam w Neapolu, pokochałam kuchnię włoską. Jeżeli spaghetti lub makaron to tylko wg włoskiego przepisu !
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
0.50 kg mięso mielone wołowe
1 szcz. bazylia
1 łyżeczka sól
500 g przecier pomidorowy łowicz
0.50 szkl. oliwa z oliwek
1 szt. opakowanie spaghetti semolinowego
2 szt. pomidory krojone łowicz
2 szt. ząbek czosnku
1 łyżka parmezan tarty
Przygotowanie
Na rozgrzaną oliwę pokroić w talarki 2-3 ząbki czosnku. Kiedy się czosnek zaszkli dodać przecier. Posolić, przykryć pokrywką i dusić na bardzo małym ogniu aż do momentu uzyskania baaardzo gęstego sosu.
Na drugiej patelni usmażyć wołowinę, którą solimy na samym końcu.
Usmażoną dodać do sosu, na końcu dodać bazylię (niekoniecznie).
Na talerzu posypać startym serem.