Sowa mądra głowa
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
sowinska.makeup
![Sowa mądra głowa](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974393394.jpeg&w=3840&q=75)
0
0 / 0
18
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
1 szkl. mąka lubella puszysta tortowa
1 szkl. mleko uht 3,2%
100 woda mineralna gazowana
1 łyżka olej
1 łyżka kakao decomorreno
1 łyżecz. cukier
1 szczyp. sól
1 szt. jaja kurze całe
500 g truskawki
2 łyżka kwaśna śmietana
2 łyżka cukier puder
1 łyżecz. cukier waniliowy
1 szczyp. otarta skórka cytrynowa
1 szt. banan
2 szt. winogrona
1 pęcz. mięta
1 szt. pomarańcza
1 szt. kiwi
Przygotowanie
Do miski dodajemy mąke, mleko, wodę, jajko, olej, cukier, kakao i szczyptę soli. Całość mieszamy trzepaczką lub mikserem i odsawiamy na 10 minut. Patelnie smarujemy olejem i nagrzewamy. Na rozgrzaną patelnię wlewamy chochlą ciasto, a kiedy zacznie się ścinać przekręcamy na drugą stronę. Smażymy kolejne naleśniki.
Ser mieszamy ze śmietaną, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i skórką cytrynową. Truskawki lub inne ulubione owoce kroimy na kawałki i dodajemy do gotowej pasty. Nakładamy na naleśniki i zawijamy.
Naleśniki dekorujemy według własnego uznania.