Souvlaki — greckie szaszłyki
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
EkspertOdKuchni
![Souvlaki — greckie szaszłyki](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1714465324242.jpg&w=3840&q=75)
Souvlaki to greckie szaszłyki składające się z kawałków mięsa z kurczaka. Całość doskonale smakuje z aromatycznych sosem tzatzyki, pieczonymi ziemniaczkami i grillowanymi warzywami. To idealny wybór na grilla lub imprezy na świeżym powietrzu.
0
0 / 0
Souvlaki to greckie szaszłyki składające się z kawałków mięsa z kurczaka. Całość doskonale smakuje z aromatycznych sosem tzatzyki, pieczonymi ziemniaczkami i grillowanymi warzywami. To idealny wybór na grilla lub imprezy na świeżym powietrzu.
6
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
600 g pierś z kurczaka
2 szt. ogórek zielony
2 szt. ząbki czosnku
200 ml jogurt grecki
1 szczyp. sól, pieprz czarny, przyprawa do kurczaka, papryka słodka
50 ml oliwa
Przygotowanie
Piersi z kurczaka kroimy w większą kostkę i doprawiamy. Następnie nabijamy na patyki na szaszłyki.
Rozgrzewamy piekarnik na 180°C. Souvlaki wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut, co jakiś czas przekręcając patyki.
Ogórki trzemy na tarce o grubych oczkach, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, jogurt grecki i doprawiamy solą i pieprzem czarnym.
Souvlaki podajemy z tzatzykami, pieczonymi ziemniakami i ulubionymi grillowanym warzywami.