Souvlaki — greckie szaszłyki

EkspertOdKuchni
Souvlaki — greckie szaszłyki

0

0 / 0

Souvlaki to greckie szaszłyki składające się z kawałków mięsa z kurczaka. Całość doskonale smakuje z aromatycznych sosem tzatzyki, pieczonymi ziemniaczkami i grillowanymi warzywami. To idealny wybór na grilla lub imprezy na świeżym powietrzu.

6

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

600 g pierś z kurczaka

2 szt. ogórek zielony

2 szt. ząbki czosnku

200 ml jogurt grecki

1 szczyp. sól, pieprz czarny, przyprawa do kurczaka, papryka słodka

50 ml oliwa

Przygotowanie


1

Piersi z kurczaka kroimy w większą kostkę i doprawiamy. Następnie nabijamy na patyki na szaszłyki.

2

Rozgrzewamy piekarnik na 180°C. Souvlaki wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut, co jakiś czas przekręcając patyki.

3

Ogórki trzemy na tarce o grubych oczkach, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, jogurt grecki i doprawiamy solą i pieprzem czarnym.

4

Souvlaki podajemy z tzatzykami, pieczonymi ziemniakami i ulubionymi grillowanym warzywami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

808

kcal

Białka

105

gram

Węglowodany

10

gram

Tłuszcze

34

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły