Souvlaki — greckie szaszłyki
EkspertOdKuchni
Souvlaki to greckie szaszłyki składające się z kawałków mięsa z kurczaka. Całość doskonale smakuje z aromatycznych sosem tzatzyki, pieczonymi ziemniaczkami i grillowanymi warzywami. To idealny wybór na grilla lub imprezy na świeżym powietrzu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
808
kcal
Białka
105
gram
Węglowodany
10
gram
Tłuszcze
34
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Souvlaki to greckie szaszłyki składające się z kawałków mięsa z kurczaka. Całość doskonale smakuje z aromatycznych sosem tzatzyki, pieczonymi ziemniaczkami i grillowanymi warzywami. To idealny wybór na grilla lub imprezy na świeżym powietrzu.
6
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
600 g pierś z kurczaka
2 szt. ogórek zielony
2 szt. ząbki czosnku
200 ml jogurt grecki
1 szczyp. sól, pieprz czarny, przyprawa do kurczaka, papryka słodka
50 ml oliwa
Przygotowanie
Piersi z kurczaka kroimy w większą kostkę i doprawiamy. Następnie nabijamy na patyki na szaszłyki.
Rozgrzewamy piekarnik na 180°C. Souvlaki wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut, co jakiś czas przekręcając patyki.
Ogórki trzemy na tarce o grubych oczkach, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, jogurt grecki i doprawiamy solą i pieprzem czarnym.
Souvlaki podajemy z tzatzykami, pieczonymi ziemniakami i ulubionymi grillowanym warzywami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
808
kcal
Białka
105
gram
Węglowodany
10
gram
Tłuszcze
34
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.