Sos z prawdziwków
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Sos z prawdziwków](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975974650.jpeg&w=3840&q=75)
Sosik ten poraz pierwszy robilam w tegoroczne wakacje i wyszedl bardzo smaczny:)
0
0 / 0
Sosik ten poraz pierwszy robilam w tegoroczne wakacje i wyszedl bardzo smaczny:)
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
500 śmietanka kremowa 30%
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szt. cebula
1 szt. kostka rosołowa
3 łyżka mąka pszenna tortowa
30 dag. prawdziwki
Przygotowanie
prawdziwki obgotowujemy. Przerzucamy do rondla i zalewamy szklanką zimnej wody, wkrawamy bardzo drobno cebulke i gotujemy. Smietane mieszamy z mąka i po zagotowaniu sie wody z grzybami łączymy wszystko razem.
Doprawiamy do smaku, dodajemy kostke rosolową. trzymamy na ogniu do czasu az sos nie zgęstnieje i nie zlapie ładnego kolorku od grzybów. Sosik można jesc sam, z chlebem, polany na ziemniaki lub jako dodatek do mies pieczonych