Sos z mięsa wołowego
m7
0
4.5 / 2
Świetny sos z kawałkami mięsa. Idealny do kopytek.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
200 śmietana 18%
1 kost. bulion grzybowy
1 szt. cebula
2 szt. marchew
1 szt. nać pietruszki
1 szt. seler
3 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
2 łyżka koper ogrodowy
80 dek. mięso wołowo - drobiowe
50 dek. pieczarki
Przygotowanie
Mięsko pokroić na plastry i delikatnie rozbić. Pieczarki podsmażyć na maśle do odparowania wody, cebulkę podsmażyć na rumiano.
Do garnka włożyć mięso, pietruszkę, marchewką, selera, pieczarki, bulion. Gotować aż mięso będzie miękkie.
Ugotowaną marchewkę kroić w kostkę i ponownie włożyć ją do sosu.
Mąkę rozrobić w małej ilości wody i zaprawić sos. Dodać śmietanę, sól, pieprz. Na koniec posypać koperkiem.
Sos świetnie smakuje z podsmażonymi kopytkami.