Sos z łopatki wołowej z pieczarkami

m7
Sos z łopatki wołowej z pieczarkami

0

0 / 0

świetny sos na niedzielny obiad

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

200 śmietana 22%

1.50 kg łopatka wołowa

2 kost. czosnek

1 szkl. mąka krupczatka lubella

2 szt. marchew

2 szt. cebula

2 szt. liść laurowy

1 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna

2 łyżka margaryna zwykła

60 dek. pieczarki

Przygotowanie


1

Mięso myjemy, obsuszamy, kroimy na plastry ok 1-1,5 cm i delikatnie rozbijamy. Obtaczamy mięso w mące krupczatce, obsmażamy na oleju na rumiano. Cebulę kroimy w kostkę lub piórka i podsmażamy. Pieczarki podsmażamy na maśle do odparowania wody i zrumienienia. Mięso, pieczarki, startą marchewkę, cebulę, listek laurowy, ziele angielskie wkładamy do garnka i zalewamy wodą by pokryło składniki. Gotujemy do miękkości mięsa. Następnie w małej ilości wody rozrabiamy łyżkę mąki, wlewamy do sosu, zaprawiamy śmietaną, kruszymy czosnek. Całość gotujemy jeszcze około 3-5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły