Sos z łopatki wołowej z pieczarkami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Sos z łopatki wołowej z pieczarkami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977479013.jpeg&w=3840&q=75)
świetny sos na niedzielny obiad
0
0 / 0
świetny sos na niedzielny obiad
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
200 śmietana 22%
1.50 kg łopatka wołowa
2 kostka czosnek
1 szkl. mąka krupczatka lubella
2 szt. marchew
2 szt. cebula
2 szt. liść laurowy
1 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
2 łyżka margaryna zwykła
60 dag. pieczarki
Przygotowanie
Mięso myjemy, obsuszamy, kroimy na plastry ok 1-1,5 cm i delikatnie rozbijamy. Obtaczamy mięso w mące krupczatce, obsmażamy na oleju na rumiano. Cebulę kroimy w kostkę lub piórka i podsmażamy. Pieczarki podsmażamy na maśle do odparowania wody i zrumienienia. Mięso, pieczarki, startą marchewkę, cebulę, listek laurowy, ziele angielskie wkładamy do garnka i zalewamy wodą by pokryło składniki. Gotujemy do miękkości mięsa. Następnie w małej ilości wody rozrabiamy łyżkę mąki, wlewamy do sosu, zaprawiamy śmietaną, kruszymy czosnek. Całość gotujemy jeszcze około 3-5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.