Sos z łopatki na ostro
m7
Lubię ostre dania więc doprawiam według swego uznania.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
682
kcal
Białka
42
gram
Węglowodany
6
gram
Tłuszcze
53
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Lubię ostre dania więc doprawiam według swego uznania.
11
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. chili
1 łyżecz. pieprz ziołowy
1 kostka kostka rosołowa
1 szt. cebula
1 szt. przecier pomidorowy łowicz
2 łyżka śmietana 18%
2 łyżka koper ogrodowy
3 łyżka olej rzepakowy uniwersalny
1 łyżka keczup
50 dag. wieprzowina łopatka
30 dag. ser żółty
Przygotowanie
Cebule smażymy na 3 łyżkach oleju .
Mięso kroimy w kostkę lub paski i dorzucamy do niej i razem smażymy Gdy mięso zmięknie dolewamy 1 l wody i gotujemy do miękkości Wcześniej dodajemy kostkę rosołową .
Gdy mięso jest już miękkie rozrabiamy dwie łyżki śmietany z dwiema szklankami wody .Dodajemy koper i przecier pomidorowy i łyżkę keczupu.
Doprawiamy pieprzem i chili.
Wlewamy do mięsa i gotujemy około 15 minut .
Tak przygotowany sos podajemy z ziemniakami lub z makaronem.
Gdy jest podawany do makaronu posypujemy danie startym żółtym serem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
682
kcal
Białka
42
gram
Węglowodany
6
gram
Tłuszcze
53
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.