Sos z łopatki na ostro

m7
Sos z łopatki na ostro

1

0 / 0

Lubię ostre dania więc doprawiam według swego uznania.

11

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szczyp. chili

1 łyżecz. pieprz ziołowy

1 kostka kostka rosołowa

1 szt. cebula

1 szt. przecier pomidorowy łowicz

2 łyżka śmietana 18%

2 łyżka koper ogrodowy

3 łyżka olej rzepakowy uniwersalny

1 łyżka keczup

50 dag. wieprzowina łopatka

30 dag. ser żółty

Przygotowanie


1

Cebule smażymy na 3 łyżkach oleju .

2

Mięso kroimy w kostkę lub paski i dorzucamy do niej i razem smażymy Gdy mięso zmięknie dolewamy 1 l wody i gotujemy do miękkości Wcześniej dodajemy kostkę rosołową .

3

Gdy mięso jest już miękkie rozrabiamy dwie łyżki śmietany z dwiema szklankami wody .Dodajemy koper i przecier pomidorowy i łyżkę keczupu.

4

Doprawiamy pieprzem i chili.

5

Wlewamy do mięsa i gotujemy około 15 minut .

6

Tak przygotowany sos podajemy z ziemniakami lub z makaronem.

7

Gdy jest podawany do makaronu posypujemy danie startym żółtym serem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły