Sos z leśnych opieniek

m7
Sos z leśnych opieniek

Średnia 3.4 / 5

Oceń!

Sos z opieniek i to w dodatku prosto z lasu to marzenie wielu smakoszy.

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

2 szczyp. pieprz

1 łyżecz. przyprawa typu vegeta

1 l woda

2 szt. kostka rosołowa

3 łyżka nać pietruszki

2 łyżka śmietana 12%

3 łyżka mąka pszenna tortowa

30 dag. opieńki

Przygotowanie


Oczyszczone opieńki płuczemy w wodzie z solą .

Czyste grzyby wkładamy do średniego garnka i zalewamy 1 litrem wody.

Dodajemy kostkę rosołową. Gotujemy .

Gdy opieńki będą miękkie zagęszczamy mąką i śmietaną, które należy rozrobić w zimnej wodzie .

Doprawiamy do smaku pieprzem i vegetą .

Na koniec wrzucamy posiekaną natkę pietruszki.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

39

kcal

Białka

2

gram

Węglowodany

6

gram

Tłuszcze

1

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły