Sos z leśnych opieniek
m7
0
3.4 / 5
Sos z opieniek i to w dodatku prosto z lasu to marzenie wielu smakoszy.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
8 porcji
Składniki
2 szcz. pieprz
1 łyżeczka przyprawa typu vegeta
1 l woda
2 szt. kostka rosołowa
3 łyżka nać pietruszki
2 łyżka śmietana 12%
3 łyżka mąka pszenna tortowa
30 dek. opieńki
Przygotowanie
1
Oczyszczone opieńki płuczemy w wodzie z solą .
2
Czyste grzyby wkładamy do średniego garnka i zalewamy 1 litrem wody.
3
Dodajemy kostkę rosołową. Gotujemy .
4
Gdy opieńki będą miękkie zagęszczamy mąką i śmietaną, które należy rozrobić w zimnej wodzie .
5
Doprawiamy do smaku pieprzem i vegetą .
6
Na koniec wrzucamy posiekaną natkę pietruszki.