Sos z leśnych opieniek
m7
Sos z opieniek i to w dodatku prosto z lasu to marzenie wielu smakoszy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
39
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
6
gram
Tłuszcze
1
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3.4 / 5
Sos z opieniek i to w dodatku prosto z lasu to marzenie wielu smakoszy.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
2 szczyp. pieprz
1 łyżecz. przyprawa typu vegeta
1 l woda
2 szt. kostka rosołowa
3 łyżka nać pietruszki
2 łyżka śmietana 12%
3 łyżka mąka pszenna tortowa
30 dag. opieńki
Przygotowanie
Oczyszczone opieńki płuczemy w wodzie z solą .
Czyste grzyby wkładamy do średniego garnka i zalewamy 1 litrem wody.
Dodajemy kostkę rosołową. Gotujemy .
Gdy opieńki będą miękkie zagęszczamy mąką i śmietaną, które należy rozrobić w zimnej wodzie .
Doprawiamy do smaku pieprzem i vegetą .
Na koniec wrzucamy posiekaną natkę pietruszki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
39
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
6
gram
Tłuszcze
1
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.