Sos z kurek
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Sos z kurek](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974151833.jpeg&w=3840&q=75)
Bardzo prosty sos z kurek pasuje do makaronu i placków ziemniaczanych. Polecam każdemu kto lubi pieprzny samk tych grzybów.
0
0 / 0
Bardzo prosty sos z kurek pasuje do makaronu i placków ziemniaczanych. Polecam każdemu kto lubi pieprzny samk tych grzybów.
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
4 porcje
Składniki
0.50 kg kurki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
0.50 kostka masło
1 szt. kubek śmietany lub jogurtu naturalnego
1 szt. cebula
1 szt. ząbek czosnku
Przygotowanie
1
Kurki oczyścić i pokroić, niezbyt drobno.
2
usmażyć na maśle dodając sól i pieprz.
3
w wersji z cebulą i czosnkiem: posiekać drobno cebulę i ząbek czosnku - zeszklićna maśle - dodać grzyby, doprawić.
4
gdy kurki zmiękną, dodać smietanę/jogurt uważając by sos się nie zważył.