Sos z kurek

m7

Bardzo prosty sos z kurek pasuje do makaronu i placków ziemniaczanych. Polecam każdemu kto lubi pieprzny samk tych grzybów.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
277
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
14
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Bardzo prosty sos z kurek pasuje do makaronu i placków ziemniaczanych. Polecam każdemu kto lubi pieprzny samk tych grzybów.
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
0.50 kg kurki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
0.50 kostka masło
1 szt. kubek śmietany lub jogurtu naturalnego
1 szt. cebula
1 szt. ząbek czosnku
Przygotowanie
Kurki oczyścić i pokroić, niezbyt drobno.
usmażyć na maśle dodając sól i pieprz.
w wersji z cebulą i czosnkiem: posiekać drobno cebulę i ząbek czosnku - zeszklićna maśle - dodać grzyby, doprawić.
gdy kurki zmiękną, dodać smietanę/jogurt uważając by sos się nie zważył.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
277
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
14
gram
Tłuszcze
22
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.