Sos winogronowy
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Sos winogronowy](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F5045-1702057801918.jpeg&w=3840&q=75)
Można podawać do makaronów, ryżu
0
5 / 1
Można podawać do makaronów, ryżu
5
Składniki
15 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
4 porcje
Składniki
0.25 l śmietana
2 szt. żółtko jaja kurzego
25 dag. winogrona
1 dag. mąka ziemniaczana
5 dag. cukier
Przygotowanie
1
Winogrona opłukać, usunąć ogonki, przetrzeć. Połowę śmietanki podgrzać, resztę śmietanki rozmieszać z mąką ziemniaczaną, połączyć z podgrzaną śmietaną i zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać po trochu śmietanki, ucierając zmieszać z przetartymi winogronami, dobrze wymieszać.