Sos warzywny "grecki"
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Sos warzywny "grecki"](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974103756.jpeg&w=3840&q=75)
Sos nadaje się do ryby po grecku.
0
0 / 0
Sos nadaje się do ryby po grecku.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
1 porcja
Składniki
1 szczyp. sól, pieprz
1 szczyp. cukier
1 szczyp. kwasek cytrynowy
15 dag. cebula
15 dag. seler
10 dag. korzeń pietruszki
20 dag. marchew
5 dag. koncentrat pomidorowy łowicz
0.50 łyżecz. papryka ostra
0.50 łyżka musztarda
Przygotowanie
1
Oczyszczone warzywa pokroić w paseczki, cebulę w plastry. Włożyć na rozgrzany olej, podsmażyć, dodać kilka łyżek gorącej wody, posolić, przykryć i dusić około 15 minut.
2
Do zupełnie miękkich warzyw dodać koncentrat, musztardę, kwasek i pozostałe przyprawy. Wymieszać i zagotować.