Sos warzywny "grecki"
m7
Sos nadaje się do ryby po grecku.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
328
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
66
gram
Tłuszcze
1
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Sos nadaje się do ryby po grecku.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
1 szczyp. sól, pieprz
1 szczyp. cukier
1 szczyp. kwasek cytrynowy
15 dag. cebula
15 dag. seler
10 dag. korzeń pietruszki
20 dag. marchew
5 dag. koncentrat pomidorowy łowicz
0.50 łyżecz. papryka ostra
0.50 łyżka musztarda
Przygotowanie
Oczyszczone warzywa pokroić w paseczki, cebulę w plastry. Włożyć na rozgrzany olej, podsmażyć, dodać kilka łyżek gorącej wody, posolić, przykryć i dusić około 15 minut.
Do zupełnie miękkich warzyw dodać koncentrat, musztardę, kwasek i pozostałe przyprawy. Wymieszać i zagotować.