Sos słodko-kwaśny
m7
Przepis wielokrotnie sprawdzony. Sos jest przepyszny, słodko-kwaśny. Stanowi świetny dodatek do podsmażonego mięska i ryżu czy makaronu:)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
255
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
58
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Przepis wielokrotnie sprawdzony. Sos jest przepyszny, słodko-kwaśny. Stanowi świetny dodatek do podsmażonego mięska i ryżu czy makaronu:)
17
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
16 porcji
Składniki
3 kg pomidor
1 kg cebula
1 łyżecz. chili
1 łyżecz. pieprz
2.50 szkl. cukier
1 szt. papryka czerwona
1 szt. papryka żółta
1 szt. ananas plastry w syropie
1 szt. kukurydza konserwowa
3 szt. czosnek
2 łyżka musztarda
2 łyżka papryka słodka
1 łyżka curry
1 łyżka sól
2 łyżka mąka ziemniaczana
2 łyżka zioła
0.50 szkl. ocet
Przygotowanie
Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę, cebulę pokroić w piórka, wymieszać, posolić i gotować na wolnym ogniu ok. 1 godz.
Następnie dodać pokrojonego w kostkę ananasa i pokrojoną w kostkę paprykę oraz pozostałe składniki (oprócz mąki) i gotować ok. 30 min.
Na koniec rozrobić mąkę z niewielką ilością wody lub soku z ananasa i dodać do sosu, zagotować.
Gorący sos wkładać do słoików pasteryzować 20 min.
Z podanej ilości składników wychodzi 16 półlitrowych słoiczków.