Sos słodko-kwaśny

m7
Sos słodko-kwaśny

1

0 / 0

Przepis wielokrotnie sprawdzony. Sos jest przepyszny, słodko-kwaśny. Stanowi świetny dodatek do podsmażonego mięska i ryżu czy makaronu:)

17

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


16 porcji

Składniki

3 kg pomidor

1 kg cebula

1 łyżeczka chili

1 łyżeczka pieprz

2.50 szkl. cukier

1 szt. papryka czerwona

1 szt. papryka żółta

1 szt. ananas plastry w syropie

1 szt. kukurydza konserwowa

3 szt. czosnek

2 łyżka musztarda

2 łyżka papryka słodka

1 łyżka curry

1 łyżka sól

2 łyżka mąka ziemniaczana

2 łyżka zioła

0.50 szkl. ocet

Przygotowanie


1

Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę, cebulę pokroić w piórka, wymieszać, posolić i gotować na wolnym ogniu ok. 1 godz.

2

Następnie dodać pokrojonego w kostkę ananasa i pokrojoną w kostkę paprykę oraz pozostałe składniki (oprócz mąki) i gotować ok. 30 min.

3

Na koniec rozrobić mąkę z niewielką ilością wody lub soku z ananasa i dodać do sosu, zagotować.

4

Gorący sos wkładać do słoików pasteryzować 20 min.

5

Z podanej ilości składników wychodzi 16 półlitrowych słoiczków.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły