Sos serowy do makaronu
Lubella
Sos serowy do makaronu to doskonałe rozwiązanie na szybki i prosty obiad. Z pewnością przypadnie do gustu fanom kremowych potraw. Całość świetnie smakuje zarówno samodzielnie, jak i z innymi ulubionymi dodatkami, takimi jak pieczarki, szpinak lub kurczak.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
632
kcal
Białka
29
gram
Węglowodany
8
gram
Tłuszcze
53
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Sos serowy do makaronu to doskonałe rozwiązanie na szybki i prosty obiad. Z pewnością przypadnie do gustu fanom kremowych potraw. Całość świetnie smakuje zarówno samodzielnie, jak i z innymi ulubionymi dodatkami, takimi jak pieczarki, szpinak lub kurczak.
6
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
250 g makaron kolanka ozdobne lubella
250 ml mleko 3,2%
200 g ser cheddar
40 g masło
2 łyżecz. mąka pszenna lubella
1 szt. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Ser zetrzeć na tarce.
Makaron ugotować zgodnie z zaleceniami producenta.
W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i ciągle mieszając, podsmażyć przez około 2 minuty.
Stopniowo dolewać mleko, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki.
Kiedy mleko zgęstnieje, dodać starty ser i wymieszać, aby się rozpuścił — ma powstać jednolita, gęsta masa serowa.
Sos doprawić solą oraz pieprzem.
Ugotowany makaron wymieszać z sosem i podawać.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
632
kcal
Białka
29
gram
Węglowodany
8
gram
Tłuszcze
53
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.