Sos serowy do makaronu

Lubella
Sos serowy do makaronu

1

0 / 0

Sos serowy do makaronu to doskonałe rozwiązanie na szybki i prosty obiad. Z pewnością przypadnie do gustu fanom kremowych potraw. Całość świetnie smakuje zarówno samodzielnie, jak i z innymi ulubionymi dodatkami, takimi jak pieczarki, szpinak lub kurczak.

6

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

250 g makaron kolanka ozdobne lubella

250 ml mleko 3,2%

200 g ser cheddar

40 g masło

2 łyżecz. mąka pszenna lubella

1 szt. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Ser zetrzeć na tarce.

2

Makaron ugotować zgodnie z zaleceniami producenta.

3

W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i ciągle mieszając, podsmażyć przez około 2 minuty.

4

Stopniowo dolewać mleko, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki.

5

Kiedy mleko zgęstnieje, dodać starty ser i wymieszać, aby się rozpuścił — ma powstać jednolita, gęsta masa serowa.

6

Sos doprawić solą oraz pieprzem.

7

Ugotowany makaron wymieszać z sosem i podawać.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

632

kcal

Białka

29

gram

Węglowodany

8

gram

Tłuszcze

53

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły