Sos romesco

Łowicz
Sos romesco

0

0 / 0

Romesco to hiszpański sos na bazie migdałów, pomidorów i papryki, który jest często podawany jako dodatek do różnych potraw, takich jak grillowane warzywa, ryby czy mięsa. Charakteryzuje się wyrazistym, orzechowym smakiem i czerwoną barwą. Świetnie sprawdzi się również jako dip do nachosów, tacos, chipsów lub naleśników.

12

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

2 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz

3 szt. pomidory

2 szt. papryka czerwona

5 szt. ząbki czosnku

1 szt. papryczka chili

80 g migdały

1 pęcz. natka pietruszki

3 łyżecz. ocet jabłkowy

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. cukier

1 szczyp. papryka wędzona

Przygotowanie


1

Piekarnik nagrzewamy na 220°C. Z Papryki usuwamy gniazda nasienne i przekładamy na blaszkę wyścieloną folią aluminiową wraz z ząbkami czosnku, papryczkami chilli i pomidorami.

2

Warzywa pieczemy około 20 minut. W połowie pieczenia do piekarnika wkładamy migdały, aby się podprażyły. Po wypieczeniu warzyw odstawiamy do ostygnięcia.

3

Po wystygnięciu warzyw przekładamy je do kielicha blendera. Dodajemy koncentrat pomidorowy, drobno pokrojoną natkę pietruszki, ocet jabłkowy i doprawiamy.

4

Całość miksujemy na gładką masę. Po zmiksowaniu do sosu dodajmy drobno posiekane, prażone migdały.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły