Sos romesco

Łowicz
Sos romesco

0

0 / 0

Romesco to hiszpański sos na bazie migdałów, pomidorów i papryki, który jest często podawany jako dodatek do różnych potraw, takich jak grillowane warzywa, ryby czy mięsa. Charakteryzuje się wyrazistym, orzechowym smakiem i czerwoną barwą. Świetnie sprawdzi się również jako dip do nachosów, tacos, chipsów lub naleśników.

12

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

2 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz

3 szt. pomidory

2 szt. papryka czerwona

5 szt. ząbki czosnku

1 szt. papryczka chili

80 g migdały

1 pęcz. natka pietruszki

3 łyżecz. ocet jabłkowy

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. cukier

1 szczyp. papryka wędzona

Przygotowanie


1

Piekarnik nagrzewamy na 220°C. Z Papryki usuwamy gniazda nasienne i przekładamy na blaszkę wyścieloną folią aluminiową wraz z ząbkami czosnku, papryczkami chilli i pomidorami.

2

Warzywa pieczemy około 20 minut. W połowie pieczenia do piekarnika wkładamy migdały, aby się podprażyły. Po wypieczeniu warzyw odstawiamy do ostygnięcia.

3

Po wystygnięciu warzyw przekładamy je do kielicha blendera. Dodajemy koncentrat pomidorowy, drobno pokrojoną natkę pietruszki, ocet jabłkowy i doprawiamy.

4

Całość miksujemy na gładką masę. Po zmiksowaniu do sosu dodajmy drobno posiekane, prażone migdały.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

770

kcal

Białka

24

gram

Węglowodany

71

gram

Tłuszcze

42

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły