Sos romesco
Łowicz
Romesco to hiszpański sos na bazie migdałów, pomidorów i papryki, który jest często podawany jako dodatek do różnych potraw, takich jak grillowane warzywa, ryby czy mięsa. Charakteryzuje się wyrazistym, orzechowym smakiem i czerwoną barwą. Świetnie sprawdzi się również jako dip do nachosów, tacos, chipsów lub naleśników.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
770
kcal
Białka
24
gram
Węglowodany
71
gram
Tłuszcze
42
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Romesco to hiszpański sos na bazie migdałów, pomidorów i papryki, który jest często podawany jako dodatek do różnych potraw, takich jak grillowane warzywa, ryby czy mięsa. Charakteryzuje się wyrazistym, orzechowym smakiem i czerwoną barwą. Świetnie sprawdzi się również jako dip do nachosów, tacos, chipsów lub naleśników.
12
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
2 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
3 szt. pomidory
2 szt. papryka czerwona
5 szt. ząbki czosnku
1 szt. papryczka chili
80 g migdały
1 pęcz. natka pietruszki
3 łyżecz. ocet jabłkowy
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. cukier
1 szczyp. papryka wędzona
Przygotowanie
Piekarnik nagrzewamy na 220°C. Z Papryki usuwamy gniazda nasienne i przekładamy na blaszkę wyścieloną folią aluminiową wraz z ząbkami czosnku, papryczkami chilli i pomidorami.
Warzywa pieczemy około 20 minut. W połowie pieczenia do piekarnika wkładamy migdały, aby się podprażyły. Po wypieczeniu warzyw odstawiamy do ostygnięcia.
Po wystygnięciu warzyw przekładamy je do kielicha blendera. Dodajemy koncentrat pomidorowy, drobno pokrojoną natkę pietruszki, ocet jabłkowy i doprawiamy.
Całość miksujemy na gładką masę. Po zmiksowaniu do sosu dodajmy drobno posiekane, prażone migdały.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
770
kcal
Białka
24
gram
Węglowodany
71
gram
Tłuszcze
42
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.