Sos pomidorowy z fasolką i pieczarkami

m7
Sos pomidorowy z fasolką i pieczarkami

1

0 / 0

Brak pomysłu na szybki obiad? Warzywa w sosie sprawdzą się świetnie.

7

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

2 łyżecz. bazylia

1 łyżecz. sól, pieprz

1 łyżecz. cukier

0.25 kostka masło

400 g fasolka szparagowa

500 g pieczarki

12 szt. pomidor

Przygotowanie


1

Pomidory umyć i sparzyć we wrzątku (aby skórka zeszła), pokroić w kostkę (bez pestek), zmiksować blenderem, dodać bazylię, sól, pieprz, cukier. Gotować na małym ogniu aż sos zgęstnieje.

2

Fasolkę umyć, odciąć końcówki, pokroić na 3cm kawałki, gotować z dodatkiem kucharka ok. 10minut. Pieczarki pokroić na grube plasterki i usmażyć je na maśle (odcedzić nadmiar wody) Gotową fasolkę i pieczarki dodać do sosu pomidorowego i dusić ok. 5minut. Wlać sos do słoików. Pasteryzować ok. 1 godzinę.

3

Sos idealnie pasuje do spaghetti z dodatkiem kurczaka.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły