Sos pomidorowy z fasolką i pieczarkami
m7
Brak pomysłu na szybki obiad? Warzywa w sosie sprawdzą się świetnie.
1
0 / 0
Brak pomysłu na szybki obiad? Warzywa w sosie sprawdzą się świetnie.
7
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
2 łyżecz. bazylia
1 łyżecz. sól, pieprz
1 łyżecz. cukier
0.25 kostka masło
400 g fasolka szparagowa
500 g pieczarki
12 szt. pomidor
Przygotowanie
Pomidory umyć i sparzyć we wrzątku (aby skórka zeszła), pokroić w kostkę (bez pestek), zmiksować blenderem, dodać bazylię, sól, pieprz, cukier. Gotować na małym ogniu aż sos zgęstnieje.
Fasolkę umyć, odciąć końcówki, pokroić na 3cm kawałki, gotować z dodatkiem kucharka ok. 10minut. Pieczarki pokroić na grube plasterki i usmażyć je na maśle (odcedzić nadmiar wody) Gotową fasolkę i pieczarki dodać do sosu pomidorowego i dusić ok. 5minut. Wlać sos do słoików. Pasteryzować ok. 1 godzinę.
Sos idealnie pasuje do spaghetti z dodatkiem kurczaka.