Sos pomarańczowo-imbirowy

EkspertOdKuchni
Sos pomarańczowo-imbirowy

2

0 / 0

Sos pomarańczowo-imbirowy to idealny dodatek do mięsa, ryb lub sałatek. Jest aromatyczny, wyrazisty i wyjątkowo smaczny. Z pewnością przypadnie do gustu fanom orientalnych smaków i słodko-pikantnych połączeń kulinarnych. Sos świetnie sprawdzi się jako marynata do grillowanego kurczaka, owoców morza lub warzyw. Można go przechowywać do 4 dni w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.

7

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

2 szt. pomarańcze

1 łyżka imbir tarty

1 łyżka syrop klonowy

1 łyżka sos sojowy

1 łyżecz. skrobia ziemniacza

1 łyżka oliwa z oliwek

2 łyżka woda

Przygotowanie


1

Obierz imbir i czosnek, a następnie zetrzyj na drobnej tarce.

2

Zetrzyj skórkę z połówki pomarańczy, a następnie wyciśnij z owoców sok.

3

W małym rondelku rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek na średnim ogniu.

4

Dodaj starty imbir, czosnek i skórkę z pomarańczy. Podsmaż całość przez około minutę, aż składniki zaczną intensywnie pachnieć.

5

Wlej sok z pomarańczy do rondelka, dodaj syrop klonowy i sos sojowy. Całość dobrze wymieszaj i doprowadź do wrzenia.

6

Rozpuść łyżeczkę skrobi ziemniaczanej w 2 łyżkach zimnej wody. Dolej do sosu, mieszając cały czas, a następnie gotuj przez kolejne 2-3 minuty, aż sos lekko zgęstnieje.

7

Gotowy sos odstaw do ostygnięcia i przelej do szczelnego pojemnika.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły