Sos pieczarkowy
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Sos pieczarkowy](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974660539.jpeg&w=3840&q=75)
Pyszne sosik ;)
0
0 / 0
Pyszne sosik ;)
8
Składniki
40 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
3 porcje
Składniki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szt. cytryna
4 łyżka mąka pszenna tortowa
20 dag. pieczarki
6 dag. cebula
4 dag. masło
0.50 szkl. śmietana
Przygotowanie
1
Pieczarki oczyścić, przyciąć trzony, opłukać, pokrajać w drobne, cienkie paski. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w drobne, cienkie paski. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w drobną kostkę i dodać do grzybów.
2
Wszystko zalać 1/4 litra wody i dusić pod przykryciem do miękkości. Następnie podprawić mąką, przyprawić solą, pieprzem i zagotować. Tak przygotowany sos połączyć ze śmietaną.
3
Można dodać 3-4 dag masła. Pod koniec przyrządzania dodać do smaku sok z cytryny.