Sos pieczarkowy

eluchap
Sos pieczarkowy

Średnia 0 / 0

Oceń!

Do mięsa,wędlin

6

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

2 łyżka masło

1 łyżka przyprawa typu vegeta

2 łyżka mąka pszenna tortowa

2 łyżka nać pietruszki

30 dag. pieczarki

0.50 szkl. śmietana 12%

Przygotowanie


Pieczarki kroimy w plasterki, następnie rozgrzewamy masło w rondelku do którego dodajemy pieczarki.

Smażymy przez kilka minut, na dużym ogniu,aż do momentu puszczenia soków.

Dodajemy wegete,posiekaną natkę pietruszki,wszystko zalewamy gorącą wodą, tak aby pieczarki były przykryte.

Dusimy aż do momentu kiedy będą miękkie.

Do 1/2 szklanki śmietany dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy,dodajemy do pieczarek. I jeszcze chwilę gotujemy.

Jeżeli sos jest zbyt gęsty można dodać wody.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

86

kcal

Białka

2

gram

Węglowodany

12

gram

Tłuszcze

6

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły