Sos pieczarkowy

eluchap
Sos pieczarkowy

0

0 / 0

Do mięsa,wędlin

6

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

2 łyżka masło

1 łyżka przyprawa typu vegeta

2 łyżka mąka pszenna tortowa

2 łyżka nać pietruszki

30 dag. pieczarki

0.50 szkl. śmietana 12%

Przygotowanie


1

Pieczarki kroimy w plasterki, następnie rozgrzewamy masło w rondelku do którego dodajemy pieczarki.

2

Smażymy przez kilka minut, na dużym ogniu,aż do momentu puszczenia soków.

3

Dodajemy wegete,posiekaną natkę pietruszki,wszystko zalewamy gorącą wodą, tak aby pieczarki były przykryte.

4

Dusimy aż do momentu kiedy będą miękkie.

5

Do 1/2 szklanki śmietany dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy,dodajemy do pieczarek. I jeszcze chwilę gotujemy.

6

Jeżeli sos jest zbyt gęsty można dodać wody.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

86

kcal

Białka

2

gram

Węglowodany

12

gram

Tłuszcze

6

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły