Sos pieczarkowy
eluchap
Do mięsa,wędlin
Wartości odżywcze na porcję
Energia
86
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
12
gram
Tłuszcze
6
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Do mięsa,wędlin
6
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
2 łyżka masło
1 łyżka przyprawa typu vegeta
2 łyżka mąka pszenna tortowa
2 łyżka nać pietruszki
30 dag. pieczarki
0.50 szkl. śmietana 12%
Przygotowanie
Pieczarki kroimy w plasterki, następnie rozgrzewamy masło w rondelku do którego dodajemy pieczarki.
Smażymy przez kilka minut, na dużym ogniu,aż do momentu puszczenia soków.
Dodajemy wegete,posiekaną natkę pietruszki,wszystko zalewamy gorącą wodą, tak aby pieczarki były przykryte.
Dusimy aż do momentu kiedy będą miękkie.
Do 1/2 szklanki śmietany dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy,dodajemy do pieczarek. I jeszcze chwilę gotujemy.
Jeżeli sos jest zbyt gęsty można dodać wody.