Sos pieczarkowy
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Sos pieczarkowy](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975878113.jpeg&w=3840&q=75)
do ziemniaków
0
0 / 0
do ziemniaków
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
200 woda
3 szczyp. przyprawa
2 szczyp. pieprz
200 g pieczarki
4 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
4 łyżka śmietana 36%
3 łyżka masło
Przygotowanie
Pieczarki umyć, pokroić w plasterki i podsmażyć chwilę na maśle. Gdy masło się rozpuści wlać 100 ml przegotowanej wody(może być ciepła). Dodać przyprawy. Przykryć, gotować 15 minut, co jakiś czas mieszając i dolewając wody jeśli będzie zbyt szybko ubywać.
Do 4 łyżek słodkiej śmietany dodawać stopniowo 3-4 łyżki mąki-w zależności jak bardzo gęsty chcemy mieć sos Po rozmieszaniu wszystkich grudek można dodać trochę pieprzu i kucharka. Do zagęstnika wlewać stopniowo trochę gotującej się wody z pieczarek. Po zahartowaniu można całość wlać do sosu. Gotować jeszcze 5 minut