Sos pieczarkowy

m7
Sos pieczarkowy

0

0 / 0

do ziemniaków

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

200 woda

3 szczyp. przyprawa

2 szczyp. pieprz

200 g pieczarki

4 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna

4 łyżka śmietana 36%

3 łyżka masło

Przygotowanie


1

Pieczarki umyć, pokroić w plasterki i podsmażyć chwilę na maśle. Gdy masło się rozpuści wlać 100 ml przegotowanej wody(może być ciepła). Dodać przyprawy. Przykryć, gotować 15 minut, co jakiś czas mieszając i dolewając wody jeśli będzie zbyt szybko ubywać.

2

Do 4 łyżek słodkiej śmietany dodawać stopniowo 3-4 łyżki mąki-w zależności jak bardzo gęsty chcemy mieć sos Po rozmieszaniu wszystkich grudek można dodać trochę pieprzu i kucharka. Do zagęstnika wlewać stopniowo trochę gotującej się wody z pieczarek. Po zahartowaniu można całość wlać do sosu. Gotować jeszcze 5 minut

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły