Sos pieczarkowy
m7
sos pieczarkowy do.................
1
0 / 0
sos pieczarkowy do.................
6
Składniki
40 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
5 porcji
Składniki
200 śmietana 18%
4 szcz. pieprz
1 łyżeczka sól
500 g pieczarki
1 szt. cebula
4 łyżka masło
Przygotowanie
1
Oczyszczone pieczarki pokroić w plasterki i mocno podsmażyć na maśle.
2
Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i dalej podsmażać mieszając od czasu do czasu.
3
Wlać około 1 litra wody i dusić pod przykryciem około 20 minut.
4
Solimy i pieprzymy do smaku.
5
Sos zagęszczamy śmietaną rozmieszaną ze szczyptą soli.
6
Jeżeli sos jest zbyt rzadki możemy zagęścić odrobiną mąki rozrobionej z wodą.