Sos na grilla cowboy butter

EkspertOdKuchni
Sos na grilla cowboy butter

0

0 / 0

Cowboy butter to aromatyczny, pikantno-maślany sos idealny do dań z grilla. Łączy masło z czosnkiem, musztardą, cytryną, świeżymi ziołami i ostrymi przyprawami, tworząc intensywny smak, który doskonale podkreśla wołowinę, kurczaka, ryby oraz warzywa z rusztu. Świetnie sprawdzi się jako marynata, dip lub masło smakowe do steków. To obowiązkowy element każdego grillowego sezonu!

10

Składniki

10 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

200 g masło

0.50 szt. cytryna

1 łyżecz. przetarty czosnek

1 łyżecz. skórka z cytryny

1 łyżecz. musztarda

1 łyżecz. papryka słodka

0.50 łyżecz. pieprz cayenne

1 łyżecz. posiekana natka pietruszki

1 łyżecz. posiekany szczypiorek

1 łyżecz. płatki chili

Przygotowanie


1

Rozpuść na patelni na małym ogniu masło.

2

Dodaj sok i skórkę z cytryny, przyprawy oraz musztardę.

3

Mieszaj, aż całość połączy się w sos.

4

Wyłącz kuchenkę, dodaj natkę pietruszki oraz szczypiorek i zamieszaj.

5

Podawaj do grillowanego mięsa lub steków.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły