Sos marinara

EkspertOdKuchni
Sos marinara

0

0 / 0

Szukasz aromatycznego sosu na bazie pomidorów? Spróbuj jednego z najbardziej klasycznych dodatków włoskiej kuchni — sosu marinara, który wzbogaci Twoje potrawy. Świetnie komponuje się z różnymi rodzajami makaronu, od klasycznego spaghetti po fusilli czy penne. Doskonale smakuje też jako dodatek do pizzy, nadając jej soczystość i wyrazistość. Możesz go wykorzystać jako bazę do zapiekanek, lasagne czy sałatek. Sos marinara sprawdzi się również jako sos do smażonych potraw, takich jak klopsiki czy krewetki. Przygotuj go w swojej kuchni i przenieś się prosto do słonecznej Italii!

6

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


3 porcje

Składniki

500 g przecier pomidorowy łowicz

1 szt. cebula

0.50 łyżecz. suszone oregano

5 szt. listki bazylii

3 łyżka oliwa extra virgin

1 szczyp. pieprz, sól do smaku

Przygotowanie


1

Cebulę obierz i drobno posiekaj.

2

W rondlu rozgrzej oliwę, dodaj posiekaną cebulę i zeszklij. Następnie dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż około 1 minuty, ciągle mieszając.

3

Dodaj przecier pomidorowy, dopraw sos solą i pieprzem, a następnie duś na małym ogniu ok. 20-25 minut.

4

Pod koniec dodaj suszone oregano i pokrojone drobno liście bazylii.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

144

kcal

Białka

2

gram

Węglowodany

8

gram

Tłuszcze

10

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły