Sos marinara
EkspertOdKuchni
Szukasz aromatycznego sosu na bazie pomidorów? Spróbuj jednego z najbardziej klasycznych dodatków włoskiej kuchni — sosu marinara, który wzbogaci Twoje potrawy. Świetnie komponuje się z różnymi rodzajami makaronu, od klasycznego spaghetti po fusilli czy penne. Doskonale smakuje też jako dodatek do pizzy, nadając jej soczystość i wyrazistość. Możesz go wykorzystać jako bazę do zapiekanek, lasagne czy sałatek. Sos marinara sprawdzi się również jako sos do smażonych potraw, takich jak klopsiki czy krewetki. Przygotuj go w swojej kuchni i przenieś się prosto do słonecznej Italii!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
144
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
8
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Szukasz aromatycznego sosu na bazie pomidorów? Spróbuj jednego z najbardziej klasycznych dodatków włoskiej kuchni — sosu marinara, który wzbogaci Twoje potrawy. Świetnie komponuje się z różnymi rodzajami makaronu, od klasycznego spaghetti po fusilli czy penne. Doskonale smakuje też jako dodatek do pizzy, nadając jej soczystość i wyrazistość. Możesz go wykorzystać jako bazę do zapiekanek, lasagne czy sałatek. Sos marinara sprawdzi się również jako sos do smażonych potraw, takich jak klopsiki czy krewetki. Przygotuj go w swojej kuchni i przenieś się prosto do słonecznej Italii!
6
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
3 porcje
Składniki
500 g przecier pomidorowy łowicz
1 szt. cebula
0.50 łyżecz. suszone oregano
5 szt. listki bazylii
3 łyżka oliwa extra virgin
1 szczyp. pieprz, sól do smaku
Przygotowanie
Cebulę obierz i drobno posiekaj.
W rondlu rozgrzej oliwę, dodaj posiekaną cebulę i zeszklij. Następnie dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż około 1 minuty, ciągle mieszając.
Dodaj przecier pomidorowy, dopraw sos solą i pieprzem, a następnie duś na małym ogniu ok. 20-25 minut.
Pod koniec dodaj suszone oregano i pokrojone drobno liście bazylii.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
144
kcal
Białka
2
gram
Węglowodany
8
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.