Sos korzenny z ketchupowym kurczakiem w pomarańczy
kontakt_2
Czy ketchup może sprawdzić się jako dodatek, który podkreśli smak potrawy? Oczywiście! W naszych przepisach udowadniamy, że ketchup może być zarówno głównym składnikiem dania, jak i marynatą, dipem, dressingiem, czy też bazą dla sosu! W tym przepisie również zaskoczy Cię ketchup w nowej odsłonie!!! Jest przesmaczny! Słowo!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1404
kcal
Białka
166
gram
Węglowodany
120
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Czy ketchup może sprawdzić się jako dodatek, który podkreśli smak potrawy? Oczywiście! W naszych przepisach udowadniamy, że ketchup może być zarówno głównym składnikiem dania, jak i marynatą, dipem, dressingiem, czy też bazą dla sosu! W tym przepisie również zaskoczy Cię ketchup w nowej odsłonie!!! Jest przesmaczny! Słowo!
14
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
1 porcja
Składniki
50 dag. filet z kurczaka
100 sok z pomarańczy
50 sok z cytryny
1 szczyp. cynamon
1 szczyp. ostra papryka mielona
1 łodyga imbir
2 łyżka miód
1 szt. cebula
2 szczyp. sól, pieprz
2 szt. marchew
1 szt. papryka czerwona
1 szkl. bulion drobiowy
1 pęcz. szczypiorek
3 łyżka ketchup kotlin łagodny 60% mniej kalorii
Przygotowanie
Filet z kurczaka pokrój w średnią kostkę.
Przygotuj zalewę, w której skąpiesz mięso. Do 100 ml soku z pomarańczy, dolej 50 ml soku z cytryny. Dosyp szczyptę cynamonu, ostrej papryki, soli i pieprzu. Zetrzyj około 5 cm korzenia imbiru i dodaj 2 łyżki miodu. Dokładnie wymieszaj składniki i zamocz w nich kawałki kurczaka. Mięso powinno marynować się przynajmniej 2 godziny.
Do przygotowania sosu będziesz potrzebować cebuli posiekanej w drobną kostkę, pokrojonej marchewki i papryki. Zeszklij na tłuszczu cebulę i dodaj do niej marchewkę z papryką. Zalej bulionem i zagotuj. Dodaj kurczaka z zalewą i duś do ugotowania się kurczaka. Zdejmij pokrywkę i pozwól wyparować nadmiarowi wody.
Kurczaka podawaj na ciepło z ryżem i szczypiorkiem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1404
kcal
Białka
166
gram
Węglowodany
120
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.