Sos korzenny z ketchupowym kurczakiem w pomarańczy

kontakt_2
Sos korzenny z ketchupowym kurczakiem w pomarańczy

0

0 / 0

Czy ketchup może sprawdzić się jako dodatek, który podkreśli smak potrawy? Oczywiście! 
 W naszych przepisach udowadniamy, że ketchup może być zarówno głównym składnikiem dania, jak i marynatą, dipem, dressingiem, czy też bazą dla sosu! W tym przepisie również zaskoczy Cię ketchup w nowej odsłonie!!! Jest przesmaczny! Słowo!

14

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

50 dek. filet z kurczaka

100 sok z pomarańczy

50 sok z cytryny

1 szcz. cynamon

1 szcz. ostra papryka mielona

1 łod. imbir

2 łyżka miód

1 szt. cebula

2 szcz. sól, pieprz

2 szt. marchew

1 szt. papryka czerwona

1 szkl. bulion drobiowy

1 pęcz. szczypiorek

3 łyżka ketchup kotlin łagodny 60% mniej kalorii

Przygotowanie


1

Filet z kurczaka pokrój w średnią kostkę.

2

Przygotuj zalewę, w której skąpiesz mięso. Do 100 ml soku z pomarańczy, dolej 50 ml soku z cytryny. Dosyp szczyptę cynamonu, ostrej papryki, soli i pieprzu. Zetrzyj około 5 cm korzenia imbiru i dodaj 2 łyżki miodu. Dokładnie wymieszaj składniki i zamocz w nich kawałki kurczaka. Mięso powinno marynować się przynajmniej 2 godziny.

3

Do przygotowania sosu będziesz potrzebować cebuli posiekanej w drobną kostkę, pokrojonej marchewki i papryki. Zeszklij na tłuszczu cebulę i dodaj do niej marchewkę z papryką. Zalej bulionem i zagotuj. Dodaj kurczaka z zalewą i duś do ugotowania się kurczaka. Zdejmij pokrywkę i pozwól wyparować nadmiarowi wody.

4

Kurczaka podawaj na ciepło z ryżem i szczypiorkiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły