Sos gruszkowy z białym winem

m7
Sos gruszkowy z białym winem

0

5 / 1

Szukasz przepisu na nietypowy, ale prosty w wykonaniu sos do dań wytrawnych? Kremowy sos gruszkowy to idealne uzupełnienie mięsa, makaronu, risotto lub deski serów. Łączy w sobie słodycz gruszek, wytrawność białego wina i kremową konsystencję śmietanki, co sprawia, że pasuje zarówno do dań obiadowych, jak i przekąsek.

9

Składniki

20 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

3 szt. gruszka

1 łyżka masło

1 szt. cebula szalotka

100 ml białe wino

100 ml śmietanka 30%

50 ml bulion warzywny

1 łyżecz. sok z cytryny

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Opcjonalnie

30 g ser pleśniowy gorgonzola lub inny

Przygotowanie


1

Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.

2

Na patelni rozpuść masło, dodaj drobno posiekaną szalotkę i smaż na małym ogniu, aż się zeszkli (ok. 2–3 min).

3

Dodaj gruszki i smaż 2–3 minuty, mieszając.

4

Wlej wino, zwiększ ogień i gotuj przez 2–3 minuty, aż część płynu odparuje.

5

Dodaj bulion i śmietankę, zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 5–7 minut, aż gruszki będą miękkie.

6

Zblenduj całość na gładki, kremowy sos (możesz użyć blendera ręcznego).

7

Dopraw do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny, ewentualnie dodaj starty ser pleśniowy i podgrzewaj do rozpuszczenia.

8

Podawaj na ciepło.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

155

kcal

Białka

b/d

0

Węglowodany

33

gram

Tłuszcze

b/d

0

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły