Sos diabełka
m7
0
0 / 0
taki sobie sosik
15
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
300 koncentrat pomidorowy łowicz
100 woda
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka tymianek
1 łyżeczka bazylia
1 łyżeczka sól
600 g mięso wieprzowe
200 g ser żółty
800 g makaron wstążki
1 szt. marchew
3 szt. ząbek czosnku
1 szt. cebula
3 łyżka olej
0.50 łyżeczka pieprz
0.50 łyżeczka papryka ostra
Przygotowanie
2 opakowania makaronu wstążki
Mięso umyć, marchew, cebulę i czosnek obrać i umyć. W maszynce do mięsa zmielić na grubym sicie mięso, marchew, cebulę i czosnek. Rozgrzać głęboką patelnię, nalać oliwę, wrzucić mięso z warzywami i podsmażać mieszając. Gdy mięso jest usmażone dodać pozostałe przyprawy i koncentrat, wymieszać i dodać 100 ml wody. Cały czas mieszając gotować na małym ogniu około 10 minut. Ewentualnie doprawić do smaku.
Makaron ugotować al dente.
Żółty ser zetrzeć.
Na talerz wyłożyć porcję makaronu, polać sosem i posypać żółtym serem.
Smacznego.