Sos chrzanowy z winem

m7
Sos chrzanowy z winem

0

0 / 0

Sos chrzanowy z winem to doskonały dodatek do wielu potraw, który świetnie podbije i podkreśli ich smak. Idealnie pasuje do pieczonych lub grillowanych mięs, ryb, sałatek, jajek lub kanapek. Połączenie chrzanu z białym winem, sokiem wiśniowym, sokiem z czerwonych porzeczek i musztardą z pewnością przypadnie do gustu fanom wyrazistych smaków.

9

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

1 szczyp. sól

1 łyżecz. cukier puder

0.50 szkl. wino białe wytrawne

2 szkl. śmietana kremowa 30%

1 szt. chrzan krakus

1 szt. cytryna

1 łyżka sok wiśniowy

1 łyżka sok z czerwonych porzeczek

1 łyżka musztarda delikatesowa

Przygotowanie


1

Starty drobno chrzan przekładamy na sito, parzymy wrzątkiem, odstawiamy do odsączenia i ochłodzenia.

2

Zimny chrzan łączymy z winem, śmietanką, sokiem z wyciśniętej cytryny, cukrem pudrem, sokiem wiśniowym, sokiem z czerwonych porzeczek i musztardą. Opcjonalnie doprawiamy (ostrożnie).

3

Sos podajemy nie później niż 2 godziny po przygotowaniu (inaczej straci swój smak i aromat).

Wartości odżywcze na porcję


Energia

233

kcal

Białka

2

gram

Węglowodany

7

gram

Tłuszcze

20

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły