Sos chrzanowy z winem
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Sos chrzanowy z winem](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1712910522998.jpeg&w=3840&q=75)
Sos chrzanowy z winem to doskonały dodatek do wielu potraw, który świetnie podbije i podkreśli ich smak. Idealnie pasuje do pieczonych lub grillowanych mięs, ryb, sałatek, jajek lub kanapek. Połączenie chrzanu z białym winem, sokiem wiśniowym, sokiem z czerwonych porzeczek i musztardą z pewnością przypadnie do gustu fanom wyrazistych smaków.
0
0 / 0
Sos chrzanowy z winem to doskonały dodatek do wielu potraw, który świetnie podbije i podkreśli ich smak. Idealnie pasuje do pieczonych lub grillowanych mięs, ryb, sałatek, jajek lub kanapek. Połączenie chrzanu z białym winem, sokiem wiśniowym, sokiem z czerwonych porzeczek i musztardą z pewnością przypadnie do gustu fanom wyrazistych smaków.
9
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 szczyp. sól
1 łyżecz. cukier puder
0.50 szkl. wino białe wytrawne
2 szkl. śmietana kremowa 30%
1 szt. chrzan krakus
1 szt. cytryna
1 łyżka sok wiśniowy
1 łyżka sok z czerwonych porzeczek
1 łyżka musztarda delikatesowa
Przygotowanie
Starty drobno chrzan przekładamy na sito, parzymy wrzątkiem, odstawiamy do odsączenia i ochłodzenia.
Zimny chrzan łączymy z winem, śmietanką, sokiem z wyciśniętej cytryny, cukrem pudrem, sokiem wiśniowym, sokiem z czerwonych porzeczek i musztardą. Opcjonalnie doprawiamy (ostrożnie).
Sos podajemy nie później niż 2 godziny po przygotowaniu (inaczej straci swój smak i aromat).