Sos bolognese
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Sos bolognese](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699974512513.jpeg&w=3840&q=75)
Jest to najpopularniejszy z sosów włoskich, u nas podany w pełnej wersji, z różnymi rodzajami mięsa. Trzeba włozyć trochę pracy w przygotowanie oryginalnego sosu bolognese.
1
0 / 0
Jest to najpopularniejszy z sosów włoskich, u nas podany w pełnej wersji, z różnymi rodzajami mięsa. Trzeba włozyć trochę pracy w przygotowanie oryginalnego sosu bolognese.
12
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
50 g masło
180 g wędzony boczkek
400 g mielona wołowina
150 g wątróbka drobiowa
500 g makaron spaghetti
2 szkl. kubki rosołu wołowego
1 szkl. przecier pomidorowy łowicz
0.50 szkl. czerwone wino
1 szt. cebula
1 szt. marchewka
1 szt. łodyga selera
1 łyżka parmezan tarty
Przygotowanie
Na dużej patelni roztapiamy pół masła, dodajemy boczek i smażymy na złoto, dodajemy cebulę, marchew, selera ( uprzednio drobno posiekane ) i smażymy na małym ogniu 10 minut mieszając.
Nastepnie zwiększamy ogień i dodajemy resztę masła, potem dodajemy wołowinę, smażymy na brązowo, dokładamy wątróbki i nadal smażymy. Dodajemy kolejno rosół, przecier, wino, sól, pieprz do smaku.Gotujemy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 2 - 2,5 godzin, dolewając rosół, jeśli sos będzie gęstniał. Im dłużej sos będzie się gotował, tym bardziej będzie aromatyczny.
Potem gotujemy makaron al dente, mieszamy z gotowym sosem i posypujemy parmezanem. Sos bolognese podaje się też z makaronem wstążki.