Sos bolognese

m7
Sos bolognese

1

0 / 0

Jest to najpopularniejszy z sosów włoskich, u nas podany w pełnej wersji, z różnymi rodzajami mięsa. Trzeba włozyć trochę pracy w przygotowanie oryginalnego sosu bolognese.

12

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

50 g masło

180 g wędzony boczkek

400 g mielona wołowina

150 g wątróbka drobiowa

500 g makaron spaghetti

2 szkl. kubki rosołu wołowego

1 szkl. przecier pomidorowy łowicz

0.50 szkl. czerwone wino

1 szt. cebula

1 szt. marchewka

1 szt. łodyga selera

1 łyżka parmezan tarty

Przygotowanie


1

Na dużej patelni roztapiamy pół masła, dodajemy boczek i smażymy na złoto, dodajemy cebulę, marchew, selera ( uprzednio drobno posiekane ) i smażymy na małym ogniu 10 minut mieszając.

2

Nastepnie zwiększamy ogień i dodajemy resztę masła, potem dodajemy wołowinę, smażymy na brązowo, dokładamy wątróbki i nadal smażymy. Dodajemy kolejno rosół, przecier, wino, sól, pieprz do smaku.Gotujemy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 2 - 2,5 godzin, dolewając rosół, jeśli sos będzie gęstniał. Im dłużej sos będzie się gotował, tym bardziej będzie aromatyczny.

3

Potem gotujemy makaron al dente, mieszamy z gotowym sosem i posypujemy parmezanem. Sos bolognese podaje się też z makaronem wstążki.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły