Sos bolognese
m7
Jest to najpopularniejszy z sosów włoskich, u nas podany w pełnej wersji, z różnymi rodzajami mięsa. Trzeba włozyć trochę pracy w przygotowanie oryginalnego sosu bolognese.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1056
kcal
Białka
49
gram
Węglowodany
95
gram
Tłuszcze
47
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Jest to najpopularniejszy z sosów włoskich, u nas podany w pełnej wersji, z różnymi rodzajami mięsa. Trzeba włozyć trochę pracy w przygotowanie oryginalnego sosu bolognese.
12
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
50 g masło
180 g wędzony boczkek
400 g mielona wołowina
150 g wątróbka drobiowa
500 g makaron spaghetti
2 szkl. kubki rosołu wołowego
1 szkl. przecier pomidorowy łowicz
0.50 szkl. czerwone wino
1 szt. cebula
1 szt. marchewka
1 szt. łodyga selera
1 łyżka parmezan tarty
Przygotowanie
Na dużej patelni roztapiamy pół masła, dodajemy boczek i smażymy na złoto, dodajemy cebulę, marchew, selera ( uprzednio drobno posiekane ) i smażymy na małym ogniu 10 minut mieszając.
Nastepnie zwiększamy ogień i dodajemy resztę masła, potem dodajemy wołowinę, smażymy na brązowo, dokładamy wątróbki i nadal smażymy. Dodajemy kolejno rosół, przecier, wino, sól, pieprz do smaku.Gotujemy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 2 - 2,5 godzin, dolewając rosół, jeśli sos będzie gęstniał. Im dłużej sos będzie się gotował, tym bardziej będzie aromatyczny.
Potem gotujemy makaron al dente, mieszamy z gotowym sosem i posypujemy parmezanem. Sos bolognese podaje się też z makaronem wstążki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1056
kcal
Białka
49
gram
Węglowodany
95
gram
Tłuszcze
47
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.