Sos beszamelowy
m7
Nadaje się świetnie nie tylko do zapiekanek ale także do cielęciny , drobiu i warzyw.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
128
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
7
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Nadaje się świetnie nie tylko do zapiekanek ale także do cielęciny , drobiu i warzyw.
3
Składniki
15 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1.50 szkl. mleko
2 łyżka masło
2 łyżka mąka pszenna
Przygotowanie
Tłuszcz umieszczamy w rondelku i na małym ogniu powoli go rozpuszczamy .
rozsypujemy mąkę na płynny tłuszcz i mieszamy trzepaczką, aż nam się składniki połączą.
nie smażymy i nie przyrumieniamy, tylko od razu, gdy uzyskamy gładką masę
wlewamy część mleka.
mieszamy energicznie trzepaczką, żeby nam nie powstała jedna wielka klucha.
cały czas mieszając , podgrzewamy na małym ogniu.
pod wpływem temperatury sos się nam zagęszcza.
wlewamy więc następną porcję mleka i znowu podgrzewamy mieszając.
powtarzamy tę czynność, aż uzyskamy konsystencję gęstej śmietany.
teraz doprawiamy solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.
doprowadzamy sos do punktu wrzenia, zestawiamy z ognia i serwujemy natychmiast.
należy go przyrządzać tuż przed podaniem.
gdy zacznie stygnąć, pojawia się powoli coraz grubszy kożuch, który niestety jest ciemniejszy bardziej suchy od reszty.
jest to podstawowy sos beszamelowy, praktycznie rzadko wykorzystywany w tej postaci.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
128
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
7
gram
Tłuszcze
9
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.