Sos beszamelowy

m7
Sos beszamelowy

0

0 / 0

Nadaje się świetnie nie tylko do zapiekanek ale także do cielęciny , drobiu i warzyw.

3

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1.50 szkl. mleko

2 łyżka masło

2 łyżka mąka pszenna

Przygotowanie


1

Tłuszcz umieszczamy w rondelku i na małym ogniu powoli go rozpuszczamy .

2

rozsypujemy mąkę na płynny tłuszcz i mieszamy trzepaczką, aż nam się składniki połączą.

3

nie smażymy i nie przyrumieniamy, tylko od razu, gdy uzyskamy gładką masę

4

wlewamy część mleka.

5

mieszamy energicznie trzepaczką, żeby nam nie powstała jedna wielka klucha.

6

cały czas mieszając , podgrzewamy na małym ogniu.

7

pod wpływem temperatury sos się nam zagęszcza.

8

wlewamy więc następną porcję mleka i znowu podgrzewamy mieszając.

9

powtarzamy tę czynność, aż uzyskamy konsystencję gęstej śmietany.

10

teraz doprawiamy solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.

11

doprowadzamy sos do punktu wrzenia, zestawiamy z ognia i serwujemy natychmiast.

12

należy go przyrządzać tuż przed podaniem.

13

gdy zacznie stygnąć, pojawia się powoli coraz grubszy kożuch, który niestety jest ciemniejszy bardziej suchy od reszty.

14

jest to podstawowy sos beszamelowy, praktycznie rzadko wykorzystywany w tej postaci.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły