Sos berneński

EkspertOdKuchni
Sos berneński

0

0 / 0

Sos berneński to idealny dodatek do mięs, ryb, jajek lub warzyw. To świetny wybór do dań, które potrzebują delikatnej oprawy smakowej, bez przytłaczającego aromatu. Jego delikatna konsystencja i zbalansowany smak sprawiają, że jest to dodatek, który zadowoli zarówno tych, którzy lubią wyrafinowane smaki, jak i tych, którzy cenią sobie klasyczne połączenia. Życzymy smacznego!

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

4 szt. żółtka jaj

1 szt. posiekana szalotka

0.50 szkl. białe wino wytrawne

0.25 szkl. ocet winny

225 g masło klarowane

1 łyżeczka świeży estragon posiekany

1 łyżeczka sok z cytryny

Przygotowanie


1

W rondelku umieść szalotkę, białe wino i ocet winny. Zagotuj na średnim ogniu i gotuj, aż płyn zmniejszy się o połowę.

2

Całość odcedź i zachowaj płyn.

3

W osobnym rondelku umieść żółtka i zredukowany płyn. Ustaw rondel na niskim ogniu i cały czas mieszając, podgrzewaj delikatnie przez 2-3 minuty, aż masa zgęstnieje i stanie się kremowa.

4

Stopniowo dodawaj masło, kawałek po kawałku, cały czas mieszając, aż sos nabierze gładkiej i jednolitej konsystencji.

5

Dodaj posiekany estragon i sok z cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

6

Mieszaj sos jeszcze przez chwilę, aż składniki się połączą.

7

Zdejmij sos z ognia i odstaw na bok. Gotowy sos powinien mieć kremową, gładką konsystencję.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły