Sos barbecue z czereśni

Kotlin
Sos barbecue z czereśni

0

0 / 0

Sos BBQ z czereśni to doskonały dodatek do grillowanego mięsa, burgerów, ryb, kanapek lub serów. Z pewnością przypadnie do gustu fanom słodko-pikantnych smaków. To świetny sposób na wykorzystanie sezonowych owoców. Gotowy sos można przechowywać w lodówce przez około 1-2 tygodnie. Smacznego!

12

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

300 g czereśnie

240 g ketchup kotlin łagodny

100 g cukier brązowy

60 ml ocet jabłkowy

60 ml sos sojowy

80 g miód

1 szt. cebula

2 szt. ząbki czosnku

1 łyżka musztarda dijon

1 łyżecz. wędzona papryka

0.50 łyżecz. pieprz cayenne

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Umyj i wypestkuj czereśnie.

2

W średnim garnku na średnim ogniu podsmaż posiekaną cebulę przez około 5 minut, aż stanie się miękka i lekko złocista.

3

Dodaj czosnek i smaż przez kolejne 1-2 minuty, aż zacznie pachnieć.

4

Dodaj czereśnie do garnka i gotuj przez kilka minut, aż zaczną się rozpadać.

5

Dodaj ketchup, brązowy cukier, ocet jabłkowy, sos sojowy, miód, musztardę Dijon, wędzoną paprykę i pieprz cayenne. Dokładnie wymieszaj.

6

Doprowadź mieszaninę do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20-30 minut, aż sos zgęstnieje. Od czasu do czasu mieszaj, aby uniknąć przypalenia.

7

Po ugotowaniu użyj blendera i zmiksuj sos na gładką konsystencję.

8

Dopraw solą i pieprzem według uznania.

9

Przelej sos do wyparzonego słoika i przechowuj w lodówce.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły