Sorbet truskawkowy
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Sorbet truskawkowy](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973117855.jpeg&w=3840&q=75)
Taki sorbet na upalne dni, to fajna sprawa.
0
0 / 0
Taki sorbet na upalne dni, to fajna sprawa.
4
Składniki
360 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
6 porcji
Składniki
1 łyżecz. cukier waniliowy
500 g truskawki
400 g cukier
5 łyżecz. sok z cytryny
Przygotowanie
1
Umyć, osączyć i obrać truskawki. Zmiksować, wsypać cukier do dużej miski, wlać 3 łyżki wody, wymieszać, tak by cukier się rozpuścił. Dodać zmiksowane truskawki i cukier waniliowy. Mieszać aż do uzyskania jednolitej masy.
2
Wlać do formy, wstawić do zamrażalnika na co najmniej 2 godziny. W trakcie zamrażania mieszać energicznie widelcem w równych odstępach czasu. Podawać w wysokich pucharkach.