Sorbet jagodowy
m7
Deser lodowy z owoców leśnych- jagód. Można go przygotowywać zarówno latem, jak i zimą.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
222
kcal
Białka
b/d
0Węglowodany
55
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Deser lodowy z owoców leśnych- jagód. Można go przygotowywać zarówno latem, jak i zimą.
4
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
2 łyżka sok z cytryny
2 łyżka woda mineralna gazowana
3 łyżka cukier
50 dag. jagody
Przygotowanie
Jagody( ja użyłam mrożonych) przełożyć do miseczki, skropić sokiem z cytryny i odstawić do lodówki na około 1 godzinę, żeby się delikatnie rozmroziły( ale tylko delikatnie.
Następnie dodać do nich cukier i wodę mineralną( ewentualnie jakiś sok). Całość zmiksować blenderem do uzyskania jednolitej masy, przełożyć do pojemnika, szczelnie zamknąć, zamrozić( przez około 2 godziny).
Po upływie tego czasu przełożyć do pucharków i od razu podawać.