Sorbet jagodowy

m7
Sorbet jagodowy

0

0 / 0

Domowy sorbet jagodowy to idealny deser na upalne dni! Jest lekki, orzeźwiający i pełen naturalnego smaku letnich owoców. Przygotujesz go z zaledwie kilku składników, bez użycia maszynki do lodów. Wystarczą świeże lub mrożone jagody, odrobina miodu, sok z cytryny i kilka godzin w zamrażarce. To świetna alternatywa dla tradycyjnych lodów – bez konserwantów i sztucznych dodatków.

4

Składniki

15 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

500 g jagody

4 łyżka miód

1 łyżka sok z cytryny

100 ml woda

Przygotowanie


1

W małym garnku podgrzej wodę z miodem, aż do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do ostygnięcia.

2

Jagody dokładnie umyj, jeśli są świeże. Następnie zmiksuj je w blenderze na gładką masę.

3

Aby sorbet był aksamitny, przetrzyj zmiksowane jagody przez sito, aby pozbyć się pestek i skórek.

4

Wymieszaj mus jagodowy z wystudzonym syropem cukrowym i sokiem z cytryny.

5

Przelej masę do płaskiego pojemnika i wstaw do zamrażarki. Co 30 minut przemieszaj widelcem, aby zapobiec powstawaniu kryształków lodu. Powtarzaj ten proces przez około 3-4 godziny.

6

Gdy sorbet osiągnie odpowiednią konsystencję, nabierz go gałkownicą i podawaj w pucharkach.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

222

kcal

Białka

b/d

0

Węglowodany

55

gram

Tłuszcze

b/d

0

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły