Sorbet grejpfrutowy

m7
Sorbet grejpfrutowy

1

0 / 0

Sorbet grejpfrutowy to lekki i orzeźwiający deser, który idealnie sprawdzi się na letnie dni. To świetna alternatywa dla tradycyjnych lodów, która z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom owocowych smaków. Sorbet jest wyjątkowo prosty w przygotowaniu i bez problemu przygotujemy go w swojej kuchni.

5

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

200 woda

50 wódka

1 łyżecz. skórka z pomarańczy

4 szt. grejpfrut

6 łyżka cukier

Przygotowanie


1

Zagotowujemy wodę z 5- 6 łyżkami cukru. Grejpfruty dokładnie myjemy, następnie wyciskamy z nich sok.

2

Ścieramy także 1 łyżeczkę skórki z grejpfruta. Do syropu dodajemy sok i kieliszek wódki.

3

Całość dokładnie mieszamy i wstawiamy do zamrażalnika na około 1,5 godziny tak, żeby masa zamarzła.

4

Następnie przy użyciu łyżki do ludów wyjmujemy porcje sorbetu i układamy je w pucharkach.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

575

kcal

Białka

b/d

0

Węglowodany

120

gram

Tłuszcze

b/d

0

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły