Soljanka z boczniakami
Łowicz
Soljanka z boczniakami to rosyjska kwaśno-słodka zupa, która jest wegetariańska i doskonale sprawdzi się jako pożywny obiad. Z pewnością zasmakuje wszystkim fanom intensywnych i bogatych smaków. Połączenie aromatycznego bulionu, boczniaków, warzyw, kaparów, ogórków kiszonych i wyrazistych dodatków skutecznie rozgrzeje nawet w najchłodniejsze dni.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
236
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
40
gram
Tłuszcze
1
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Soljanka z boczniakami to rosyjska kwaśno-słodka zupa, która jest wegetariańska i doskonale sprawdzi się jako pożywny obiad. Z pewnością zasmakuje wszystkim fanom intensywnych i bogatych smaków. Połączenie aromatycznego bulionu, boczniaków, warzyw, kaparów, ogórków kiszonych i wyrazistych dodatków skutecznie rozgrzeje nawet w najchłodniejsze dni.
21
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 łyżka przecier pomidorowy łowicz
500 ml bulion warzywny
2 szt. marchewka
2 szt. ziemniaki
500 g boczniaki
1 puszka pomidory krojone łowicz
1 szt. cebula
2 szt. ząbki czosnku
100 g oliwki czarne
50 g kapary
4 szt. ogórki kiszone krakus
150 ml woda z ogórków
3 szt. ziele angielskie
3 szt. liść laurowy
3 łyżka sos sojowy
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz czarny
1 szczyp. papryka wędzona
1 szczyp. papryka ostra
1 szt. oliwa do smażenia
1 pęcz. natka pietruszki
Przygotowanie
Marchewkę obieramy i trzemy na tarce na dużych oczkach. Ziemniaki, cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy na niej marchewkę i cebulę przez około 5 minut. Po tym czasie dodajemy boczniaki pokrojone w kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę i ziemniaki. Całość smażymy jeszcze przez chwilę.
Podsmażone warzywa zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodajemy puszkę pomidorów, ogórki kiszone pokrojone w kostkę, oliwki czarne, kapary i wodę z ogórków kiszonych. Gotujemy całość jeszcze około 15 minut.
Pod koniec gotowania dodajemy przecier pomidorowy, sos sojowy i doprawiamy.
Soljankę z boczniakami podajemy ze świeżo pokrojoną natką pietruszki.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
236
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
40
gram
Tłuszcze
1
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.