Soljanka z boczniakami

Łowicz
Soljanka z boczniakami

0

0 / 0

Soljanka z boczniakami to rosyjska kwaśno-słodka zupa, która jest wegetariańska i doskonale sprawdzi się jako pożywny obiad. Z pewnością zasmakuje wszystkim fanom intensywnych i bogatych smaków. Połączenie aromatycznego bulionu, boczniaków, warzyw, kaparów, ogórków kiszonych i wyrazistych dodatków skutecznie rozgrzeje nawet w najchłodniejsze dni.

21

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

2 łyżka przecier pomidorowy łowicz

500 ml bulion warzywny

2 szt. marchewka

2 szt. ziemniaki

500 g boczniaki

1 pusz. pomidory krojone łowicz

1 szt. cebula

2 szt. ząbki czosnku

100 g oliwki czarne

50 g kapary

4 szt. ogórki kiszone krakus

150 ml woda z ogórków

3 szt. ziele angielskie

3 szt. liść laurowy

3 łyżka sos sojowy

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz czarny

1 szcz. papryka wędzona

1 szcz. papryka ostra

1 szt. oliwa do smażenia

1 pęcz. natka pietruszki

Przygotowanie


1

Marchewkę obieramy i trzemy na tarce na dużych oczkach. Ziemniaki, cebulę obieramy i kroimy w kostkę.

2

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy na niej marchewkę i cebulę przez około 5 minut. Po tym czasie dodajemy boczniaki pokrojone w kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę i ziemniaki. Całość smażymy jeszcze przez chwilę.

3

Podsmażone warzywa zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodajemy puszkę pomidorów, ogórki kiszone pokrojone w kostkę, oliwki czarne, kapary i wodę z ogórków kiszonych. Gotujemy całość jeszcze około 15 minut.

4

Pod koniec gotowania dodajemy przecier pomidorowy, sos sojowy i doprawiamy.

5

Soljankę z boczniakami podajemy ze świeżo pokrojoną natką pietruszki.

Kategorie


PlanerUlubione
Szukaj
PrzepisyArtykuły