Soljanka
formularz
Soljanka to gęsta zupa wywodząca się z kuchni rosyjskiej. Ta słono-kwaśna zupa przypadnie do gustu fanom kwaśnicy, czy ogórkowej. Soljanka to dobry pomysł na jednodaniowy obiad.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
215
kcal
Białka
11
gram
Węglowodany
8
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Soljanka to gęsta zupa wywodząca się z kuchni rosyjskiej. Ta słono-kwaśna zupa przypadnie do gustu fanom kwaśnicy, czy ogórkowej. Soljanka to dobry pomysł na jednodaniowy obiad.
13
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
200 g wieprzowina łopatka
200 g kiełbasa wiejska
2 szt. cebula
1 puszka pomidory krojone łowicz
3 szt. ząbek czosnku
10 szt. oliwki czarne
3 szczyp. sól
3 szczyp. pieprz
150 g ogórki konserwowe krakus
1 łyżka masło
1 szt. cytryna
8 łyżka śmietana 18%
1 pęcz. posiekana natka pietruszki
Przygotowanie
Mięso pokrojone na mniejsze kawałki podsmażamy wraz z cebulą w dużym garnku.
Zalewamy wodą i gotujemy 30 minut.
Dodajemy pomidory, posiekany czosnek i oliwki i gotujemy około 15 minut.
Dodajemy pomidory, posiekany czosnek i oliwki i gotujemy około 15 minut.
Ogórki kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle.
Całość przekładamy do zupy i gotujemy jeszcze 5 minut.
Zupę podajemy z kleksem kwaśnej śmietany i plasterkiem cytryny. Dekorujemy natką pietruszki.