Soljanka

formularz
Soljanka

0

0 / 0

Soljanka to gęsta zupa wywodząca się z kuchni rosyjskiej. Ta słono-kwaśna zupa przypadnie do gustu fanom kwaśnicy, czy ogórkowej. Soljanka to dobry pomysł na jednodaniowy obiad.

13

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

200 g wieprzowina łopatka

200 g kiełbasa wiejska

2 szt. cebula

1 pusz. pomidory krojone łowicz

3 szt. ząbek czosnku

10 szt. oliwki czarne

3 szcz. sól

3 szcz. pieprz

150 g ogórki konserwowe krakus

1 łyżka masło

1 szt. cytryna

8 łyżka śmietana 18%

1 pęcz. posiekana natka pietruszki

Przygotowanie


1

Mięso pokrojone na mniejsze kawałki podsmażamy wraz z cebulą w dużym garnku.

2

Zalewamy wodą i gotujemy 30 minut.

3

Dodajemy pomidory, posiekany czosnek i oliwki i gotujemy około 15 minut.

4

Dodajemy pomidory, posiekany czosnek i oliwki i gotujemy około 15 minut.

5

Ogórki kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle.

6

Całość przekładamy do zupy i gotujemy jeszcze 5 minut.

7

Zupę podajemy z kleksem kwaśnej śmietany i plasterkiem cytryny. Dekorujemy natką pietruszki.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły