Solianka

m7
Solianka

0

0 / 0

Solianka to zupa kuchni ukraińskiej - warto spróbować.

13

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 szczyp. pieprz

1.50 l bulion wołowy

200 g boczek wędzony

200 g kiełbasa

2 szt. cebula

1 szt. papryka ostra

2 szt. ząbek czosnku

3 szt. ogórki kiszone krakus

1 szt. liść laurowy

3 szt. ziele angielskie

2 łyżka kapary

0.50 szkl. kapusta kiszona

0.50 szkl. przecier pomidorowy łowicz

Przygotowanie


1

Ugotować wołowy bulion, może być z kostki. Boczek pokroić w niedużą kostkę i obsmażyć na silnym ogniu, często mieszając. Gdy zacznie brązowieć, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i smażyć na ogniu, aż boczek będzie chrupiący. Gotowe mięso przełożyć do miseczki, a na pozostały tłuszcz wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli, dodać bardzo drobno posiekaną papryczkę (bez pestek!) i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć jeszcze kilka minut, mieszając.

2

Wszystkie usmażone składniki wrzucić do gotującego się bulionu. Wlać soliankę z ogórków oraz przecier pomidorowy. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, paprykę w proszku oraz pieprz do smaku. Gotować 10 minut na niezbyt dużym ogniu, dodać kapary, kapustę oraz kilka ogórków pokrojonych w niedużą kostkę. Gotować kolejne 10 minut.

3

Przed podaniem do każdej porcji nałożyć "kleks" kwaśnej śmietany oraz plasterek cytryny..

Wartości odżywcze na porcję


Energia

310

kcal

Białka

12

gram

Węglowodany

13

gram

Tłuszcze

19

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły