0

Składniki

1 Szczypta
pieprz
1.5 Litra
Bulion wołowy
200 Gramów
boczek wędzony
200 Gramów
kiełbasa
2 Sztuki
cebula
1 Sztuka
papryka ostra
2 Sztuki
ząbek czosnku
3 Sztuki
ogórek kiszony
1 Sztuka
liść laurowy
3 Sztuki
ziele angielskie
2 Łyżki
kapary
0.5 Szklanki
kapusta kiszona
0.5 Szklanki
ZALEWA
0.5 Szklanki
przecier pomidorowy
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Ugotować wołowy bulion, może być z kostki. Boczek pokroić w niedużą kostkę i obsmażyć na silnym ogniu, często mieszając. Gdy zacznie brązowieć, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i smażyć na ogniu, aż boczek będzie chrupiący. Gotowe mięso przełożyć do miseczki, a na pozostały tłuszcz wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli, dodać bardzo drobno posiekaną papryczkę (bez pestek!) i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć jeszcze kilka minut, mieszając. Wszystkie usmażone składniki wrzucić do gotującego się bulionu. Wlać soliankę z ogórków oraz przecier pomidorowy. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, paprykę w proszku oraz pieprz do smaku. Gotować 10 minut na niezbyt dużym ogniu,dodać kapary, kapustę oraz kilka ogórków pokrojonych w niedużą kostkę. Gotować kolejne 10 minut.
  2. Przed podaniem do każdej porcji nałożyć "kleks" kwaśnej śmietany oraz plasterek cytryny..

Opis

Moja wersja solianki - ukraińskiej zupy.

Podobne przepisy

Rosół

Średni Do 1 godz.

Zupa grzybowa z makaronem muszelki

Średni Do 1 godz.

Zupa minestone

Łatwy Do 40 min.

Zupa rybna z makaronem jajeczna krajaneczka

Trudny Do 3 godz.

Dyniowa z fasolą

Łatwy Do 1 godz.

Gulasz po węgiersku

Średni Do 1 godz.

Jesienna zupa jarzynowa

Łatwy Do 40 min.

Minestrone z makaronem

Łatwy Do 1 godz.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min.

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!