Solianka

m7

Solianka to zupa kuchni ukraińskiej - warto spróbować.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
310
kcal
Białka
12
gram
Węglowodany
13
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Solianka to zupa kuchni ukraińskiej - warto spróbować.
13
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 szczyp. pieprz
1.50 l bulion wołowy
200 g boczek wędzony
200 g kiełbasa
2 szt. cebula
1 szt. papryka ostra
2 szt. ząbek czosnku
3 szt. ogórki kiszone krakus
1 szt. liść laurowy
3 szt. ziele angielskie
2 łyżka kapary
0.50 szkl. kapusta kiszona
0.50 szkl. przecier pomidorowy łowicz
Przygotowanie
Ugotować wołowy bulion, może być z kostki. Boczek pokroić w niedużą kostkę i obsmażyć na silnym ogniu, często mieszając. Gdy zacznie brązowieć, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i smażyć na ogniu, aż boczek będzie chrupiący. Gotowe mięso przełożyć do miseczki, a na pozostały tłuszcz wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli, dodać bardzo drobno posiekaną papryczkę (bez pestek!) i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć jeszcze kilka minut, mieszając.
Wszystkie usmażone składniki wrzucić do gotującego się bulionu. Wlać soliankę z ogórków oraz przecier pomidorowy. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, paprykę w proszku oraz pieprz do smaku. Gotować 10 minut na niezbyt dużym ogniu, dodać kapary, kapustę oraz kilka ogórków pokrojonych w niedużą kostkę. Gotować kolejne 10 minut.
Przed podaniem do każdej porcji nałożyć "kleks" kwaśnej śmietany oraz plasterek cytryny..