Solianka

m7
Solianka

0

0 / 0

Solianka to zupa kuchni ukraińskiej - warto spróbować.

14

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 szcz. pieprz

1.50 l bulion wołowy

200 g boczek wędzony

200 g kiełbasa

2 szt. cebula

1 szt. papryka ostra

2 szt. ząbek czosnku

3 szt. ogórki kiszone krakus

1 szt. liść laurowy

3 szt. ziele angielskie

2 łyżka kapary

0.50 szkl. kapusta kiszona

0.50 szkl. zalewa

0.50 szkl. przecier pomidorowy łowicz

Przygotowanie


1

Ugotować wołowy bulion, może być z kostki. Boczek pokroić w niedużą kostkę i obsmażyć na silnym ogniu, często mieszając. Gdy zacznie brązowieć, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i smażyć na ogniu, aż boczek będzie chrupiący. Gotowe mięso przełożyć do miseczki, a na pozostały tłuszcz wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli, dodać bardzo drobno posiekaną papryczkę (bez pestek!) i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć jeszcze kilka minut, mieszając.

2

Wszystkie usmażone składniki wrzucić do gotującego się bulionu. Wlać soliankę z ogórków oraz przecier pomidorowy. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, paprykę w proszku oraz pieprz do smaku. Gotować 10 minut na niezbyt dużym ogniu, dodać kapary, kapustę oraz kilka ogórków pokrojonych w niedużą kostkę. Gotować kolejne 10 minut.

3

Przed podaniem do każdej porcji nałożyć "kleks" kwaśnej śmietany oraz plasterek cytryny..

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły