Sola smażona

m7
Sola smażona

1

0 / 0

Smażona sola to pyszna ryba na obiad.

5

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

2 łyżecz. sok z cytryny

4 szt. sola świeża

2 szt. jajko

0.50 szkl. mąka krupczatka lubella

0.50 szkl. bułka tarta

Przygotowanie


1

Rybę umyć i osuszyć. Każdy płat podzielić na pół, skropić delikatnie cytryną, odstawić na 5 minut. Następnie każdy płat doprawić solą i pieprzem. Jajka roztrzepać z dodatkiem pieprzu, obtaczać w nich rybę, a następnie w panierce (stosunek mąki do bułki tartej 50/50). Smażyć na rumiano z obydwu stron.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

596

kcal

Białka

97

gram

Węglowodany

25

gram

Tłuszcze

8

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły