Sola smażona
m7
Smażona sola to pyszna ryba na obiad.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
596
kcal
Białka
97
gram
Węglowodany
25
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Smażona sola to pyszna ryba na obiad.
5
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 łyżecz. sok z cytryny
4 szt. sola świeża
2 szt. jajko
0.50 szkl. mąka krupczatka lubella
0.50 szkl. bułka tarta
Przygotowanie
Rybę umyć i osuszyć. Każdy płat podzielić na pół, skropić delikatnie cytryną, odstawić na 5 minut. Następnie każdy płat doprawić solą i pieprzem. Jajka roztrzepać z dodatkiem pieprzu, obtaczać w nich rybę, a następnie w panierce (stosunek mąki do bułki tartej 50/50). Smażyć na rumiano z obydwu stron.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
596
kcal
Białka
97
gram
Węglowodany
25
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.