Sola smażona
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Sola smażona](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977082533.jpeg&w=3840&q=75)
Smażona sola to pyszna ryba na obiad.
1
0 / 0
Smażona sola to pyszna ryba na obiad.
5
Składniki
40 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
4 porcje
Składniki
2 łyżecz. sok z cytryny
4 szt. sola świeża
2 szt. jajko
0.50 szkl. mąka krupczatka lubella
0.50 szkl. bułka tarta
Przygotowanie
1
Rybę umyć i osuszyć. Każdy płat podzielić na pół, skropić delikatnie cytryną, odstawić na 5 minut. Następnie każdy płat doprawić solą i pieprzem. Jajka roztrzepać z dodatkiem pieprzu, obtaczać w nich rybę, a następnie w panierce (stosunek mąki do bułki tartej 50/50). Smażyć na rumiano z obydwu stron.