Sola pod kołderką
monikap
Uwielbiam ryby różnego rodzaju i nie przesadzę jeśli powiem, że mogłabym je jeść 7 dni w tygodniu:) Są bardzo zdrowe; o ich walorach zdrowotnych można pisać długo a oprócz tego jeszcze bardzo smaczne. Pieczone czy gotowane na parze wcale nie muszą być mniej smaczne niż te smażone w panierce na patelni. Przepis na rybę pod kołderką znalazłam w gazecie i do tego przepisu podeszłam sceptycznie bo nie lubię ryb łączyć z pieczarkami, dla mnie pyszna rybka to już taka skropiona tylko sokiem z cytryny i posmarowana masłem i do przepisu wprowadziłam małe modyfikacje, pieczarek nie dodałam tak dużo jak w oryginale zmieniłam tez zioła i danie wyszło naprawdę dobre. Przygotowywałam ryby mrożone, najlepsze byłyby świeże ale jeśli mamy mrożone to trzeba pamiętać by dobrze je rozmrozić a potem osuszyć najlepiej rozmrażać ok.2 godz. w temp. pokojowej lub jeśli komuś spieszy się bardziej w mikrofalówce. Żeby wzbogacić smak zapiekanki możemy dodać do niej ulubione zioła. Składniki „kołderki” tez można zmienić wg swojego gustu i smaku. Ja polecam właśnie w takiej wersji moim domownikom bardzo smakowała a w całej kuchni podczas zapiekania ślicznie pachniało:)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
356
kcal
Białka
30
gram
Węglowodany
22
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Uwielbiam ryby różnego rodzaju i nie przesadzę jeśli powiem, że mogłabym je jeść 7 dni w tygodniu:) Są bardzo zdrowe; o ich walorach zdrowotnych można pisać długo a oprócz tego jeszcze bardzo smaczne. Pieczone czy gotowane na parze wcale nie muszą być mniej smaczne niż te smażone w panierce na patelni. Przepis na rybę pod kołderką znalazłam w gazecie i do tego przepisu podeszłam sceptycznie bo nie lubię ryb łączyć z pieczarkami, dla mnie pyszna rybka to już taka skropiona tylko sokiem z cytryny i posmarowana masłem i do przepisu wprowadziłam małe modyfikacje, pieczarek nie dodałam tak dużo jak w oryginale zmieniłam tez zioła i danie wyszło naprawdę dobre. Przygotowywałam ryby mrożone, najlepsze byłyby świeże ale jeśli mamy mrożone to trzeba pamiętać by dobrze je rozmrozić a potem osuszyć najlepiej rozmrażać ok.2 godz. w temp. pokojowej lub jeśli komuś spieszy się bardziej w mikrofalówce. Żeby wzbogacić smak zapiekanki możemy dodać do niej ulubione zioła. Składniki „kołderki” tez można zmienić wg swojego gustu i smaku. Ja polecam właśnie w takiej wersji moim domownikom bardzo smakowała a w całej kuchni podczas zapiekania ślicznie pachniało:)
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
100 wino białe wytrawne
1 szczyp. sól, pieprz
1 szczyp. przyprawa do ryb
4 szt. sola filet
4 szt. szalotki
4 szt. pieczywo tostowe
1 szt. jaja kurze całe
6 szt. pieczarki
1 szt. nać pietruszki
1 szt. szczypiorek
2 szt. liść laurowy
2 szt. rozmaryn
2 szt. cytryna
5 dag. masło
Przygotowanie
Rybę umyć, przyprawić pokroić na mniejsze kawałki. Do naczynia żaroodpornego wlać wino, włożyć dwie szalotki przekrojone na połówki, dodać liście laurowe, rozmaryn i dwa plasterki cytryny
Pieczarki oczyścic , drobno posiekać, podsmażyć w garnku roztopić masło połączyc razem pieczarki jajo, pieczywo i zieleniną doprawić
Rybe obficie obłożyć przygotowana :kołderka" przelożyć do naczynia zapiekać ok.15 min. w temp. 225 C
Jajko ugotowac na twardo, szalotki i zieleninę u mnie koperek zamiast pietruszki umyć, dokładni osuszyc drobno posiekać, Z kromek pieczywa odkroic skórkę resztę zmielić
Wartości odżywcze na porcję
Energia
356
kcal
Białka
30
gram
Węglowodany
22
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.