Sól sezamowa - Gomasio
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Sól sezamowa - Gomasio](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699972978740.jpeg&w=3840&q=75)
Sól dietetyczna - Gomasio - to połączenie soli z sezamem.
0
0 / 0
Sól dietetyczna - Gomasio - to połączenie soli z sezamem.
2
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
10 łyżecz. sezam nasiona
1 łyżka sól
Przygotowanie
Sól morską prażyć na patelni, aż zacznie zmieniać barwę. Następnie przesypać do moździerza i zetrzeć na proszek. Ziarna sezamu opłukać pod bieżącą wodą i mokre wyłożyć na rozgrzaną patelni.
Prażyć aż uzyskają kolor złoty nieustannie mieszając. Gdy zaczną wydzielać przyjemny zapach dodać proszek solny i prażyć jeszcze ok. 2 min. Uważać, aby nie przypalić. Całość przesypać do moździerza i tłuc do momentu, gdy mniej więcej połowa ziaren będzie sproszkowana a połowa pozostanie cała. Tak przygotowanym produktem z powodzeniem można zastąpić zwykłą sól. Wyśmienicie smakuje z masłem i chlebem.