Example thumb
0

Składniki

10 Łyżeczek
Sezam nasiona
1 Łyżka
sól
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Sól morską prażymy na patelni, aż zacznie zmieniać barwę. Następnie przesypujemy do moździerza i trzemy na proszek. Ziarna sezamu płuczemy pod bieżącą wodą i mokre wykładamy na rozgrzaną patelni. Prażymy aż uzyskają kolor złoty nieustannie mieszając. Gdy zaczną wydzielać przyjemny zapach dodajemy proszek solny i prażymy jeszcze ok. 2min. Uważamy aby się nie przypaliły. Całość przesypujemy do moździerza i tłuczemy do momentu gdy mniej więcej połowa ziaren będzie sproszkowana a połowa pozostanie cała. Tak przygotowanym produktem z powodzeniem można zastąpić zwykłą sól. Wyśmienicie smakuje z masłem i chlebem.

Opis

sól dietetyczna

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

BRAND BOX

Skomentuj przepis!