Sól sezamowa - Gomasio

m7
Sól sezamowa - Gomasio

0

0 / 0

Sól dietetyczna - Gomasio - to połączenie soli z sezamem.

2

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

10 łyżecz. sezam nasiona

1 łyżka sól

Przygotowanie


1

Sól morską prażyć na patelni, aż zacznie zmieniać barwę. Następnie przesypać do moździerza i zetrzeć na proszek. Ziarna sezamu opłukać pod bieżącą wodą i mokre wyłożyć na rozgrzaną patelni.

2

Prażyć aż uzyskają kolor złoty nieustannie mieszając. Gdy zaczną wydzielać przyjemny zapach dodać proszek solny i prażyć jeszcze ok. 2 min. Uważać, aby nie przypalić. Całość przesypać do moździerza i tłuc do momentu, gdy mniej więcej połowa ziaren będzie sproszkowana a połowa pozostanie cała. Tak przygotowanym produktem z powodzeniem można zastąpić zwykłą sól. Wyśmienicie smakuje z masłem i chlebem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

29

kcal

Białka

1

gram

Węglowodany

1

gram

Tłuszcze

3

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły