0

Składniki

10 Łyżeczek
Sezam nasiona
1 Łyżka
sól
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Sól morską prażymy na patelni, aż zacznie zmieniać barwę. Następnie przesypujemy do moździerza i trzemy na proszek. Ziarna sezamu płuczemy pod bieżącą wodą i mokre wykładamy na rozgrzaną patelni. Prażymy aż uzyskają kolor złoty nieustannie mieszając. Gdy zaczną wydzielać przyjemny zapach dodajemy proszek solny i prażymy jeszcze ok. 2min. Uważamy aby się nie przypaliły. Całość przesypujemy do moździerza i tłuczemy do momentu gdy mniej więcej połowa ziaren będzie sproszkowana a połowa pozostanie cała. Tak przygotowanym produktem z powodzeniem można zastąpić zwykłą sól. Wyśmienicie smakuje z masłem i chlebem.

Opis

sól dietetyczna

Podobne przepisy

Bigos kaszubski

Przepis
Średni Do 1 godz
Bigos kaszubski

Faworki

Przepis
Średni Do 40 min
Faworki

Marynowane kozaki

Przepis
Średni Ponad 3 godz
Marynowane kozaki

Surówka z parzonej białej kapusty

Przepis
Średni Do 40 min
Surówka z parzonej białej kapusty

Jaja zawijane w szynce na sałatce jarzynowej

Przepis
Średni Do 3 godz
Jaja zawijane w szynce na sałatce jarzynowej

Jajecznica z cebulą

Przepis
Łatwy Do 15 min
Jajecznica z cebulą

Pieczone drożdżowe pierożki z farszem mięsnym

Przepis
Średni Do 3 godz
Pieczone drożdżowe pierożki z farszem mięsnym

Puree z ciecierzycy

Przepis
Średni Ponad 3 godz
Puree z ciecierzycy

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!