Sok z aronii i wiśni

m7

Domowy sok z aronii i wiśni to naturalna bomba witaminowa idealna na jesienne i zimowe dni. Aronia bogata jest w antyoksydanty i wzmacnia odporność, natomiast wiśnie nadają sokowi przyjemny, lekko kwaskowy smak. Ten prosty przepis bez sztucznych dodatków sprawi, że w Twojej spiżarni znajdzie się zdrowy, aromatyczny napój, który możesz pić samodzielnie lub rozcieńczać z wodą. To świetny sposób na wykorzystanie sezonowych owoców i zachowanie ich wartości odżywczych na dłużej. Domowy sok z aronii i wiśni doskonale sprawdzi się jako dodatek do herbaty, deserów lub koktajli.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
852
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
208
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Domowy sok z aronii i wiśni to naturalna bomba witaminowa idealna na jesienne i zimowe dni. Aronia bogata jest w antyoksydanty i wzmacnia odporność, natomiast wiśnie nadają sokowi przyjemny, lekko kwaskowy smak. Ten prosty przepis bez sztucznych dodatków sprawi, że w Twojej spiżarni znajdzie się zdrowy, aromatyczny napój, który możesz pić samodzielnie lub rozcieńczać z wodą. To świetny sposób na wykorzystanie sezonowych owoców i zachowanie ich wartości odżywczych na dłużej. Domowy sok z aronii i wiśni doskonale sprawdzi się jako dodatek do herbaty, deserów lub koktajli.
5
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
2 kg aronia
1 kg wiśnie
500 g cukier
500 ml woda
1 łyżecz. kwasek cytrynowy
Przygotowanie
Umyj aronię i wiśnie. Wiśnie wydryluj. Jeśli używasz owoców mrożonych, rozmroź je wcześniej.
Umieść owoce w dużym garnku, dodaj wodę i gotuj na średnim ogniu przez około 30–40 minut, aż owoce zmiękną i puszczą sok. Mieszaj co jakiś czas.
Przelej zawartość garnka przez gęste sito lub gazę do drugiego naczynia, aby oddzielić miąższ od soku.
Do uzyskanego soku dodaj cukier (ilość dostosuj do własnych upodobań). Możesz też dodać kwasek cytrynowy dla zbalansowania smaku. Gotuj jeszcze 10 minut, aż cukier się rozpuści.
Gorący sok przelej do wyparzonych butelek lub słoików, szczelnie zakręć i odwróć do góry dnem lub pasteryzuj przez 15 minut w 80°C.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
852
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
208
gram
Tłuszcze
b/d
0Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.