Sok z aronii i wiśni

m7
Sok z aronii i wiśni

0

0 / 0

Domowy sok z aronii i wiśni to naturalna bomba witaminowa idealna na jesienne i zimowe dni. Aronia bogata jest w antyoksydanty i wzmacnia odporność, natomiast wiśnie nadają sokowi przyjemny, lekko kwaskowy smak. Ten prosty przepis bez sztucznych dodatków sprawi, że w Twojej spiżarni znajdzie się zdrowy, aromatyczny napój, który możesz pić samodzielnie lub rozcieńczać z wodą. To świetny sposób na wykorzystanie sezonowych owoców i zachowanie ich wartości odżywczych na dłużej. Domowy sok z aronii i wiśni doskonale sprawdzi się jako dodatek do herbaty, deserów lub koktajli.

5

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

2 kg aronia

1 kg wiśnie

500 g cukier

500 ml woda

1 łyżecz. kwasek cytrynowy

Przygotowanie


1

Umyj aronię i wiśnie. Wiśnie wydryluj. Jeśli używasz owoców mrożonych, rozmroź je wcześniej.

2

Umieść owoce w dużym garnku, dodaj wodę i gotuj na średnim ogniu przez około 30–40 minut, aż owoce zmiękną i puszczą sok. Mieszaj co jakiś czas.

3

Przelej zawartość garnka przez gęste sito lub gazę do drugiego naczynia, aby oddzielić miąższ od soku.

4

Do uzyskanego soku dodaj cukier (ilość dostosuj do własnych upodobań). Możesz też dodać kwasek cytrynowy dla zbalansowania smaku. Gotuj jeszcze 10 minut, aż cukier się rozpuści.

5

Gorący sok przelej do wyparzonych butelek lub słoików, szczelnie zakręć i odwróć do góry dnem lub pasteryzuj przez 15 minut w 80°C.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

852

kcal

Białka

1

gram

Węglowodany

208

gram

Tłuszcze

b/d

0

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły