Sok z aronii i wiśni

m7
Sok z aronii i wiśni

Średnia 0 / 0

Oceń!

Domowy sok z aronii i wiśni to naturalna bomba witaminowa idealna na jesienne i zimowe dni. Aronia bogata jest w antyoksydanty i wzmacnia odporność, natomiast wiśnie nadają sokowi przyjemny, lekko kwaskowy smak. Ten prosty przepis bez sztucznych dodatków sprawi, że w Twojej spiżarni znajdzie się zdrowy, aromatyczny napój, który możesz pić samodzielnie lub rozcieńczać z wodą. To świetny sposób na wykorzystanie sezonowych owoców i zachowanie ich wartości odżywczych na dłużej. Domowy sok z aronii i wiśni doskonale sprawdzi się jako dodatek do herbaty, deserów lub koktajli.

5

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

2 kg aronia

1 kg wiśnie

500 g cukier

500 ml woda

1 łyżecz. kwasek cytrynowy

Przygotowanie


Umyj aronię i wiśnie. Wiśnie wydryluj. Jeśli używasz owoców mrożonych, rozmroź je wcześniej.

Umieść owoce w dużym garnku, dodaj wodę i gotuj na średnim ogniu przez około 30–40 minut, aż owoce zmiękną i puszczą sok. Mieszaj co jakiś czas.

Przelej zawartość garnka przez gęste sito lub gazę do drugiego naczynia, aby oddzielić miąższ od soku.

Do uzyskanego soku dodaj cukier (ilość dostosuj do własnych upodobań). Możesz też dodać kwasek cytrynowy dla zbalansowania smaku. Gotuj jeszcze 10 minut, aż cukier się rozpuści.

Gorący sok przelej do wyparzonych butelek lub słoików, szczelnie zakręć i odwróć do góry dnem lub pasteryzuj przez 15 minut w 80°C.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

852

kcal

Białka

1

gram

Węglowodany

208

gram

Tłuszcze

b/d

0

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły