Sojowa potrawka

m7
Sojowa potrawka

0

5 / 1

Gulasz z serc w sosie sojowym

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

100 woda

4 szczyp. sól

2 szczyp. pieprz

1 łyżecz. mąka ziemniaczana

500 g serca indycze

1 szt. grzyby suszone

1 szt. cebula

1 szt. mieszanka warzywna

5 łyżka sos sojowy

3 łyżka olej

Przygotowanie


1

Grzyby namoczyć w gorącej wodzie i ugotować prawie do miękkości.

2

Serca umyć, oczyścić i pokroić wzdłuż na cztery części.

3

Wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem i podsmażyć, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i jeszcze chwilę podsmażać.

4

Wlać wodę, oba sosy, dodać sól i pieprz i dusić około 15 minut.

5

Do serc dołożyć podgotowane grzyby, można wlać odrobinę wody, w której gotowały się grzyby.

6

Na koniec dorzucić odsączoną z zalewy mieszankę, mąkę rozrobić z trzema łyżkami wody i zagęścić nią sos zagotowując go.

7

Podawać z ryżem lub kaszą.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

263

kcal

Białka

23

gram

Węglowodany

3

gram

Tłuszcze

18

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły