Sojowa potrawka
m7
Gulasz z serc w sosie sojowym
Wartości odżywcze na porcję
Energia
263
kcal
Białka
23
gram
Węglowodany
3
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 1
Gulasz z serc w sosie sojowym
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
100 woda
4 szczyp. sól
2 szczyp. pieprz
1 łyżecz. mąka ziemniaczana
500 g serca indycze
1 szt. grzyby suszone
1 szt. cebula
1 szt. mieszanka warzywna
5 łyżka sos sojowy
3 łyżka olej
Przygotowanie
Grzyby namoczyć w gorącej wodzie i ugotować prawie do miękkości.
Serca umyć, oczyścić i pokroić wzdłuż na cztery części.
Wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem i podsmażyć, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i jeszcze chwilę podsmażać.
Wlać wodę, oba sosy, dodać sól i pieprz i dusić około 15 minut.
Do serc dołożyć podgotowane grzyby, można wlać odrobinę wody, w której gotowały się grzyby.
Na koniec dorzucić odsączoną z zalewy mieszankę, mąkę rozrobić z trzema łyżkami wody i zagęścić nią sos zagotowując go.
Podawać z ryżem lub kaszą.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
263
kcal
Białka
23
gram
Węglowodany
3
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.