1

Składniki

1 Szczypta
sól
1 Łyżeczka
soda oczyszczona
1 Szklanka
Kefir
1 Szklanka
mąka pszenna krupczatka Lubelli
4 Łyżki
olej
2 Dekagramy
jaja kurze całe
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Rozbełtuję w misce 2 całe jajka, dodaję szklankę kefiru i szklankę mąki (mękę dodaję stopniowo, musze uzyskać konsystencję gęstej śmietany).
  2. Na koniec dodaję płaską łyżeczkę sody i odrobinę soli.
  3. Smażę na rozgrzanym oleju z obu stron.
  4. Podaję z konfiturą wiśniową, ozdobione świeżym tymiankiem.

Opis

Placki, które pamiętam z dzieciństwa. Wreszcie udało mi się odtworzyć smak:)

Podobne przepisy

Ciastka owsiane z czekoladą

Przepis
Średni Do 1 godz
Ciastka owsiane z czekoladą

Dyniowe muffinki z orzechami włoskimi i kremem kakaowym

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Dyniowe muffinki z orzechami włoskimi i kremem kakaowym

Naleśniki z białym serem

Przepis
Łatwy Do 40 min
Naleśniki z białym serem

Naleśniki z lodami waniliowymi

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Naleśniki z lodami waniliowymi

Odwrócone babeczki

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Odwrócone babeczki

Placuszki z łososiem i serkiem koperkowym

Przepis
Łatwy Do 40 min
Placuszki z łososiem i serkiem koperkowym

Renifery Cake Pops

Przepis
Średni Do 3 godz
Renifery Cake Pops

Piernik

Przepis
Średni Do 3 godz
Piernik

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!