1

Składniki

1 Szczypta
sól
1 Łyżeczka
soda oczyszczona
1 Szklanka
Kefir
1 Szklanka
mąka pszenna krupczatka Lubelli
4 Łyżki
olej
2 Dekagramy
jaja kurze całe
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Rozbełtuję w misce 2 całe jajka, dodaję szklankę kefiru i szklankę mąki (mękę dodaję stopniowo, musze uzyskać konsystencję gęstej śmietany).
  2. Na koniec dodaję płaską łyżeczkę sody i odrobinę soli.
  3. Smażę na rozgrzanym oleju z obu stron.
  4. Podaję z konfiturą wiśniową, ozdobione świeżym tymiankiem.

Opis

Placki, które pamiętam z dzieciństwa. Wreszcie udało mi się odtworzyć smak:)

Podobne przepisy

Pączusie

Przepis
Średni Do 3 godz
Pączusie

Piernik

Przepis
Średni Do 3 godz
Piernik

Dyniowe muffinki z orzechami włoskimi i kremem kakaowym

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Dyniowe muffinki z orzechami włoskimi i kremem kakaowym

Renifery Cake Pops

Przepis
Średni Do 3 godz
Renifery Cake Pops

Odwrócone babeczki z jabłkiem i cukrem pudrem

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Odwrócone babeczki z jabłkiem i cukrem pudrem

Ciastka owsiane z czekoladą

Przepis
Średni Do 1 godz
Ciastka owsiane z czekoladą

Ciasto migdałowe

Przepis
Łatwy Do 2 godz
Ciasto migdałowe

Intensywnie czekoladowy tort z gruszkami i mascarpone

Przepis
Średni Do 2 godz
Intensywnie czekoladowy tort z gruszkami i mascarpone

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!