Sodziaki z konfiturą i tymiankiem
bartek
Placki, które pamiętam z dzieciństwa. Wreszcie udało mi się odtworzyć smak:)
1
0 / 0
Placki, które pamiętam z dzieciństwa. Wreszcie udało mi się odtworzyć smak:)
6
Składniki
40 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szcz. sól
1 łyżeczka soda oczyszczona
1 szkl. kefir
1 szkl. mąka pszenna krupczatka lubelli
4 łyżka olej
2 dek. jaja kurze całe
Przygotowanie
1
Rozbełtuję w misce 2 całe jajka, dodaję szklankę kefiru i szklankę mąki (mękę dodaję stopniowo, musze uzyskać konsystencję gęstej śmietany).
2
Na koniec dodaję płaską łyżeczkę sody i odrobinę soli.
3
Smażę na rozgrzanym oleju z obu stron.
4
Podaję z konfiturą wiśniową, ozdobione świeżym tymiankiem.