Sodziaki z konfiturą i tymiankiem

bartek

Placki, które pamiętam z dzieciństwa. Wreszcie udało mi się odtworzyć smak:)
Wartości odżywcze na porcję
Energia
312
kcal
Białka
7
gram
Węglowodany
32
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Placki, które pamiętam z dzieciństwa. Wreszcie udało mi się odtworzyć smak:)
6
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól
1 łyżecz. soda oczyszczona
1 szkl. kefir
1 szkl. mąka pszenna krupczatka lubelli
4 łyżka olej
2 dag. jaja kurze całe
Przygotowanie
Rozbełtuję w misce 2 całe jajka, dodaję szklankę kefiru i szklankę mąki (mękę dodaję stopniowo, musze uzyskać konsystencję gęstej śmietany).
Na koniec dodaję płaską łyżeczkę sody i odrobinę soli.
Smażę na rozgrzanym oleju z obu stron.
Podaję z konfiturą wiśniową, ozdobione świeżym tymiankiem.