Sodziaki z konfiturą i tymiankiem
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
bartek
![Sodziaki z konfiturą i tymiankiem](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976183848.jpeg&w=3840&q=75)
Placki, które pamiętam z dzieciństwa. Wreszcie udało mi się odtworzyć smak:)
1
0 / 0
Placki, które pamiętam z dzieciństwa. Wreszcie udało mi się odtworzyć smak:)
6
Składniki
40 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól
1 łyżecz. soda oczyszczona
1 szkl. kefir
1 szkl. mąka pszenna krupczatka lubelli
4 łyżka olej
2 dag. jaja kurze całe
Przygotowanie
1
Rozbełtuję w misce 2 całe jajka, dodaję szklankę kefiru i szklankę mąki (mękę dodaję stopniowo, musze uzyskać konsystencję gęstej śmietany).
2
Na koniec dodaję płaską łyżeczkę sody i odrobinę soli.
3
Smażę na rozgrzanym oleju z obu stron.
4
Podaję z konfiturą wiśniową, ozdobione świeżym tymiankiem.