Soczysty placek porzeczkowy

eluchap
Soczysty placek porzeczkowy

Średnia 0 / 0

Oceń!

Ciasto które zawsze się udaje. Smaczne i szybkie.

14

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


16 porcji

Składniki

2 łyżecz. proszek do pieczenia

4 łyżecz. mleko

200 g porzeczki czerwone

250 g margaryna mleczna

150 g cukier puder

350 g mąka tortowa

75 g mąka ziemniaczana

130 g margaryna

200 g porzeczki czarne

1 szkl. mąka krupczatka lubella

1 szt. cukier waniliowy

4 szt. jaja kurze całe

0.50 szkl. cukier puder

0.50 szt. cukier wanilinowy

Przygotowanie


Ciasto:

Tłuszcz utrzeć na gładką masę z cukrem pudrem oraz paczką cukru waniliowego.

Dodawać jaja pojedynczo

Mąkę tortową z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i na przemian z mlekiem dodawać do masy(składniki łączyć za pomocą miksera).

Ciasto wyłożyć na blachę posmarowaną tłuszczem.

Położyć równo porzeczkę i posypać kruszonką.

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Kruszonka:

Margarynę siekamy z mąką, cukrem pudrem i cukrem waniliowym, rozdrobnione składniki zagniatamy czubkami palców, aż powstanie kruszonka.

Temperatura piekarnika: 175oC

Czas pieczenia: 60 minut

Wartości odżywcze na porcję


Energia

376

kcal

Białka

6

gram

Węglowodany

45

gram

Tłuszcze

19

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły