Soczysty placek porzeczkowy
eluchap
Ciasto które zawsze się udaje. Smaczne i szybkie.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
376
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
45
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Ciasto które zawsze się udaje. Smaczne i szybkie.
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
16 porcji
Składniki
2 łyżecz. proszek do pieczenia
4 łyżecz. mleko
200 g porzeczki czerwone
250 g margaryna mleczna
150 g cukier puder
350 g mąka tortowa
75 g mąka ziemniaczana
130 g margaryna
200 g porzeczki czarne
1 szkl. mąka krupczatka lubella
1 szt. cukier waniliowy
4 szt. jaja kurze całe
0.50 szkl. cukier puder
0.50 szt. cukier wanilinowy
Przygotowanie
Ciasto:
Tłuszcz utrzeć na gładką masę z cukrem pudrem oraz paczką cukru waniliowego.
Dodawać jaja pojedynczo
Mąkę tortową z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i na przemian z mlekiem dodawać do masy(składniki łączyć za pomocą miksera).
Ciasto wyłożyć na blachę posmarowaną tłuszczem.
Położyć równo porzeczkę i posypać kruszonką.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Kruszonka:
Margarynę siekamy z mąką, cukrem pudrem i cukrem waniliowym, rozdrobnione składniki zagniatamy czubkami palców, aż powstanie kruszonka.
Temperatura piekarnika: 175oC
Czas pieczenia: 60 minut
Wartości odżywcze na porcję
Energia
376
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
45
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.