Soczysty placek porzeczkowy

eluchap
Soczysty placek porzeczkowy

1

0 / 0

Ciasto które zawsze się udaje. Smaczne i szybkie.

14

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


16 porcji

Składniki

2 łyżeczka proszek do pieczenia

4 łyżeczka mleko

200 g porzeczki czerwone

250 g margaryna mleczna

150 g cukier puder

350 g mąka tortowa

75 g mąka ziemniaczana

130 g margaryna

200 g porzeczki czarne

1 szkl. mąka krupczatka lubella

1 szt. cukier waniliowy

4 szt. jaja kurze całe

0.50 szkl. cukier puder

0.50 szt. cukier wanilinowy

Przygotowanie


1

Ciasto:

2

Tłuszcz utrzeć na gładką masę z cukrem pudrem oraz paczką cukru waniliowego.

3

Dodawać jaja pojedynczo

4

Mąkę tortową z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i na przemian z mlekiem dodawać do masy(składniki łączyć za pomocą miksera).

5

Ciasto wyłożyć na blachę posmarowaną tłuszczem.

6

Położyć równo porzeczkę i posypać kruszonką.

7

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

8

Kruszonka:

9

Margarynę siekamy z mąką, cukrem pudrem i cukrem waniliowym, rozdrobnione składniki zagniatamy czubkami palców, aż powstanie kruszonka.

10

Temperatura piekarnika: 175oC

11

Czas pieczenia: 60 minut

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły