Soczysty jabłecznik

m7

Bardzo smaczny jabłecznik na kruchym cieście. Wyśmienicie smakuje z bitą śmietaną.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
423
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
61
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Bardzo smaczny jabłecznik na kruchym cieście. Wyśmienicie smakuje z bitą śmietaną.
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1.50 kg jabłka
300 g mąka pszenna
100 g cukier
150 g masło
50 g masło
50 g cukier puder
1 szt. jaja kurze całe
1 szt. cukier waniliowy
1 szt. cytryna
1 szt. cukier waniliowy
2 łyżka cukier
5 łyżka calvados
1 łyżka sok z cytryny
Przygotowanie
Mąke, cukier i cukier waniliowy wsypać do miski. Dodać pokrojone masło, wbić jajko. Z cytryny zetrzeć skórkę, dodać do składników. Zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć ją w folię spożywczą, chłodzić w lodówce ok 1 h. W tym samym czasie przygotować nadzienie. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki. W garnku średniej wielkości rozpuścić masło. Wsypać cukier i cukier waniliowy, roztopić mieszając. Dodać jabłka i calvados lub sok. Mieszając, dusić bez przykrycia 7-10 minut. Wystudzić.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. 2/3 porcji ciasta włożyć między 2 kawałki foli spożywczej oprószonej mąką, rozwałkować na okrągły placek o średnicy ok 30 cm. Spód tortownicy 0 śr 26 cm. Wyłożyć pergaminem, zapiąć obręcz. Do formy włożyć placek, wykleić brzeg wysokości 4 cm, dodać jabłka. Resztę ciasta włożyć między dwoma kawałkami foli spożywczej oprószonej mąką na placek o śr 26 cm, położyć na jabłkach. Formę ustawić w piekarniku na ruszcie. Piec 45-50 minut. Wyjąć wystudzić. Ze składników utrzeć lukier, posmarować nimi wierzch ciasta. Mozna jeszcze posypać cukrem pudrem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
423
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
61
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.