Soczysty jabłecznik

m7
Soczysty jabłecznik

0

0 / 0

Bardzo smaczny jabłecznik na kruchym cieście. Wyśmienicie smakuje z bitą śmietaną.

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


10 porcji

Składniki

1.50 kg jabłka

300 g mąka pszenna

100 g cukier

150 g masło

50 g masło

50 g cukier puder

1 szt. jaja kurze całe

1 szt. cukier waniliowy

1 szt. cytryna

1 szt. cukier waniliowy

2 łyżka cukier

5 łyżka calvados

1 łyżka sok z cytryny

Przygotowanie


1

Mąke, cukier i cukier waniliowy wsypać do miski. Dodać pokrojone masło, wbić jajko. Z cytryny zetrzeć skórkę, dodać do składników. Zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć ją w folię spożywczą, chłodzić w lodówce ok 1 h. W tym samym czasie przygotować nadzienie. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki. W garnku średniej wielkości rozpuścić masło. Wsypać cukier i cukier waniliowy, roztopić mieszając. Dodać jabłka i calvados lub sok. Mieszając, dusić bez przykrycia 7-10 minut. Wystudzić.

2

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. 2/3 porcji ciasta włożyć między 2 kawałki foli spożywczej oprószonej mąką, rozwałkować na okrągły placek o średnicy ok 30 cm. Spód tortownicy 0 śr 26 cm. Wyłożyć pergaminem, zapiąć obręcz. Do formy włożyć placek, wykleić brzeg wysokości 4 cm, dodać jabłka. Resztę ciasta włożyć między dwoma kawałkami foli spożywczej oprószonej mąką na placek o śr 26 cm, położyć na jabłkach. Formę ustawić w piekarniku na ruszcie. Piec 45-50 minut. Wyjąć wystudzić. Ze składników utrzeć lukier, posmarować nimi wierzch ciasta. Mozna jeszcze posypać cukrem pudrem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły