0

Składniki

1.5 Kilograma
jabłka
300 Gramów
mąka pszenna
100 Gramów
cukier
150 Gramów
masło extra
50 Gramów
masło extra
50 Gramów
cukier puder
1 Sztuka
jaja kurze całe
1 Sztuka
CUKIER WANILIOWY
1 Sztuka
cytryna
1 Sztuka
CUKIER WANILIOWY
2 Łyżki
cukier
5 Łyżek
Calvados
1 Łyżka
sok z cytryny
Wyślij przepis

Kroki przepisu

  1. Mąke, cukier i cukier waniliowy wsypać do miski. Dodać pokrojone masło, wbić jajko. Z cytryny zetrzeć skórkę, dodać do składników. Zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć ją w folię spożywczą, chłodzić w lodówce ok 1 h. W tym samym czasie przygotować nadzienie. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki. W garnku średniej wielkości rozpuścić masło. Wsypać cukier i cukier waniliowy, roztopić mieszając. Dodać jabłka i calvados lub sok. Mieszając, dusić bez przykrycia 7-10 minut. Wystudzić.
  2. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. 2/3 porcji ciasta włożyć między 2 kawałki foli spożywczej oprószonej mąką, rozwałkować na okrągły placek o średnicy ok 30 cm. Spód tortownicy 0 śr 26 cm. Wyłożyć pergaminem, zapiąć obręcz. Do formy włożyć placek, wykleić brzeg wysokości 4 cm, dodać jabłka. Resztę ciasta włożyć między dwoma kawałkami foli spożywczej oprószonej mąką na placek o śr 26 cm, położyć na jabłkach. Formę ustawić w piekarniku na ruszcie. Piec 45-50 minut. Wyjąć wystudzić. Ze składników utrzeć lukier, posmarować nimi wierzch ciasta. Mozna jeszcze posypać cukrem pudrem.

Opis

Bardzo smaczny jabłecznik na kruchym cieście. Wyśmienicie smakuje z bitą śmietaną.

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Strefa Świąt

BRAND BOX

Skomentuj przepis!